Odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom, koji završava svoj mandat u Srbiji, da su odnosi dveju zemalja dostigli najvišu tačku razvoja u novijoj istoriji zahvaljujući, pre svega, međusobnom razumevanju, poverenju i posvećenosti u jačanju partnerstva.

Brnabić je iskazala zahvalnost Pinteru na ličnom zalaganju u razvoju bilateralnih odnosa, podsetivši na to da su dve države prošle godine uspostavile strateško partnerstvo, kao i da su 2021. godine zabeležene rekordne vrednosti bilateralne trgovinske saradnje.

Ona je izrazila zahvalnost na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska svakodnevno pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Evropske unije.

Premijerka je, takođe, istakla da Srbija izuzetno ceni zalaganje i podršku Mađarske za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, a, pre svega, u svetlu aktuelnih događaja od 31. jula i prethodnih dana.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Pinter je rekao da Mađarska Srbiju vidi kao najznačajnijeg ekonomskog partnera na Zapadnom Balkanu, pri čemu mađarska vlada nastoji da podrži ulaganja investitora na srpsko tržište.

Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost i na podršci Mađarske i premijera Viktora Orbana kada je u pitanju skladištenje gasa za potrebe Srbije.

Ovo je, kako je istakla, od velikog značaja u trenucima kada se svi suočavamo sa ozbiljnim globalnim izazovima i trudimo da građani naše zemlje to osete u najmanjoj mogućoj meri.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima, kao što je saradnja sa Vladom Mađarske u čišćenju jezera Međuvršje, a istaknut je i značaj kontinuiranog održavanja zajedničkih sednica dveju vlada, koje su za rezultat imale značajno unapređenje ekonomske saradnje, potpisivanje sporazuma i memoranduma, kao i realizaciju zajedničkih projekata.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.