Avion koji je pao u Grčkoj prenosio naoružanje za Bangladeš

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je avion u vlasništvu firme „Meridian ltd.“ iz Ukrajine koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe naše namenske industrije ka Bangladešu, čije je Ministarstvo odbrane bilo i kupac.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo odbrane Republike Srbije, svih osam članova posade je izgubilo živote prilikom pada aviona, a među njima nema građana Srbije.

On je naveo da je avion poleteo sinoć oko 20.40 časova po našem vremenu iz Niša i prevozio je 11,5 tona robe naše namenske industrije privatne firme “Valir”, koja se sastojala od osvetljavajućih minobacačkih mina i školskih mina, ka krajnjem kupcu Bangladešu.

Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac i let je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Daku kao krajnja destinacija, rekao je on.

Ministar odbrane je istakao da je let imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima, kao i kupac – Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Stefanović je napomenuo da je jedan deo medija, kako domaćih, tako i iz inostranstva, juče počeo da spekuliše i daje netačne informacije o tome kako je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije u Ukrajinu i istakao da je to netačno.

To je potpuno netačno i zlonamerno i nije prvi put da se tako nešto dešava, dodao je Stefanović.

On je podsetio da se pre mesec dana pojavila informacija da se transportuje naoružanje ka Ukrajini, a da se ispostavilo da se radi o robi iz naše namenske industrije ka Alžiru sa potrebnim dozvolama.

Ministar odbrane je naglasio da te stalne izmišljotine, kojima se pokušava da se naruši ugled Srbije i navodi da Srbija radi nešto nedozvoljeno i krši međunarodne propise, nešto je što je potpuno providno i zlonamerno.

To se radi sa zlom namerom kako bi se nanela šteta Srbiji, ocenio je ministar odbrane.

Prema njegovim ečima, od 2016. godine od kako se sistemski vodi evidencija za svaki let i svaku dozvolu koja se izdaje za promet naoružanjem, nijedna jedina dozvola nije izdata za transport bilo kakve robe te vrste iz Srbije ka Ukrajini ili ka Rusiji.

Što se tiče naoružanja i vojne opreme, avioni kojima se transportuje ta roba širom sveta su velikog kapaciteta i njih su proizvodili pre svega bivši SSSR, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajina. U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze naoružanje, a ukrajinski ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu i uglavnom su angažovani širom sveta na transportu ove robe, ukazao je Stefanović.

Stefanović je istakao i da osim što su avioni vlasništvo Ukranije, ta roba nema nikakve veze sa Ukrajinom.

Što se tiče Srbije, mi izvozimo naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama, dozvoljenim kupcima i to ćemo da radimo i u narednom periodu, naglasio je Stefanović, navodeći da smo prošle godine imali izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, a realizovano je približno 500 miliona dolara.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.02.2024. Istaknute vesti za 24.02.2024. Istaknute vesti za 23.02.2024. Istaknute vesti za 22.02.2024. Istaknute vesti za 21.02.2024. Istaknute vesti za 20.02.2024.