subota - 13 avgusta 2022
20 °c
Belgrade
21 ° Ned
26 ° Pon
27 ° Uto
31 ° Sre

Avion koji je pao u Grčkoj prenosio naoružanje za Bangladeš

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je avion u vlasništvu firme „Meridian ltd.“ iz Ukrajine koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe naše namenske industrije ka Bangladešu, čije je Ministarstvo odbrane bilo i kupac.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo odbrane Republike Srbije, svih osam članova posade je izgubilo živote prilikom pada aviona, a među njima nema građana Srbije.

On je naveo da je avion poleteo sinoć oko 20.40 časova po našem vremenu iz Niša i prevozio je 11,5 tona robe naše namenske industrije privatne firme “Valir”, koja se sastojala od osvetljavajućih minobacačkih mina i školskih mina, ka krajnjem kupcu Bangladešu.

Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac i let je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Daku kao krajnja destinacija, rekao je on.

Ministar odbrane je istakao da je let imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima, kao i kupac – Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Stefanović je napomenuo da je jedan deo medija, kako domaćih, tako i iz inostranstva, juče počeo da spekuliše i daje netačne informacije o tome kako je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije u Ukrajinu i istakao da je to netačno.

To je potpuno netačno i zlonamerno i nije prvi put da se tako nešto dešava, dodao je Stefanović.

On je podsetio da se pre mesec dana pojavila informacija da se transportuje naoružanje ka Ukrajini, a da se ispostavilo da se radi o robi iz naše namenske industrije ka Alžiru sa potrebnim dozvolama.

Ministar odbrane je naglasio da te stalne izmišljotine, kojima se pokušava da se naruši ugled Srbije i navodi da Srbija radi nešto nedozvoljeno i krši međunarodne propise, nešto je što je potpuno providno i zlonamerno.

To se radi sa zlom namerom kako bi se nanela šteta Srbiji, ocenio je ministar odbrane.

Prema njegovim ečima, od 2016. godine od kako se sistemski vodi evidencija za svaki let i svaku dozvolu koja se izdaje za promet naoružanjem, nijedna jedina dozvola nije izdata za transport bilo kakve robe te vrste iz Srbije ka Ukrajini ili ka Rusiji.

Što se tiče naoružanja i vojne opreme, avioni kojima se transportuje ta roba širom sveta su velikog kapaciteta i njih su proizvodili pre svega bivši SSSR, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajina. U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze naoružanje, a ukrajinski ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu i uglavnom su angažovani širom sveta na transportu ove robe, ukazao je Stefanović.

Stefanović je istakao i da osim što su avioni vlasništvo Ukranije, ta roba nema nikakve veze sa Ukrajinom.

Što se tiče Srbije, mi izvozimo naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama, dozvoljenim kupcima i to ćemo da radimo i u narednom periodu, naglasio je Stefanović, navodeći da smo prošle godine imali izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, a realizovano je približno 500 miliona dolara.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu