Beograd ceni doprinos SAD procesu dijaloga sa Prištinom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković upoznao je danas ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i ujedno izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz tog grada.

Petković je na sastanku istakao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu, jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

S druge strane, kako je naglasio, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima, ponovio je on.

Prema njegovim rečima, svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukine i obesmisli dijalog i sruši svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili, i uprkos tome Beograd ostaje opredeljen za dijalog.

Direktor Kancelarije je svog sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike.

U tom kontekstu, Petković je još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorenim rokovima, ali da su, nažalost, poslednje akcije Prištine ostvareni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

On je ukazao i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan.

Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, kako je poručio, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu ceni doprinos SAD procesu dijaloga.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 14.04.2024. Istaknute vesti za 13.04.2024. Istaknute vesti za 12.04.2024. Istaknute vesti za 11.04.2024. Istaknute vesti za 10.04.2024. Istaknute vesti za 09.04.2024.