utorak - 6 decembra 2022
7 °c
Belgrade
7 ° Sre
8 ° Čet
10 ° Pet
14 ° Sub

Beograd favorit za organizaciju EKSPO 2027

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić istakla je na 170. zasedanju Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu da je Beograd favorit za održavanje specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Matić je istakla da je Srbija mesto susreta Istoka i Zapada, raskrsnica najvažnijih puteva, sa ogromnim turističkim potencijalom, centar kojem gravitiraju ne samo građani regiona, već i čitave Evrope.

EKSPO dugo nije bio na podneblju jugoistočne Evrope i smatram da je prestonica Srbije najbolji kandidat za organizaciju ove izložbe, navela je ministarka.

Detaljna prezentacija dosijea Srbije povodom kandidature za organizaciju specijalizovane izložbe EKSPO BEOGRAD 2027. održana je juče u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE).

Ovaj dosije sadrži viziju Srbije u vezi sa izložbom, detalje o predloženoj temi, planiranoj lokaciji, iskustvu, očekivanom uticaju, projekciji broja poseta.

U toku prezentacije učesnicima Generalne skupštine obratili su se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i projekt menadžer Dušan Borovčanin.

Izvodljivost i održivost projekta kandidature i sadržaj i kvalitet dosijea i prezentacije poslužiće kao osnova za rad anketnih misija Međunarodnog biroa za izložbe, koje će ispitati svaki dosije o kandidaturi, i na tehničkom nivou i u smislu tema koje se istražuju.

Konačno će u junu 2023, po principu jedna zemlja jedan glas, 170 zemalja članica Međunarodnog biroa za izložbe tajnim glasanjem izabrati zemlju domaćina Specijalizovanog EKSPO 2027/28.

Srbija je 7. juna podnela kandidaturu za organizovanje specijalizovane izložbe pod nazivom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“, sa planiranim datumom održavanja od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, i tako ušla u takmičenje sa drugim zemljama i gradovima iz celog sveta.

Na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu kandidature su predstavila još četiri kandidata – gradovi Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina).

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

decembar 2022.
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu