Beograd ostaje posvećen dijalogu i normalizaciji stanja na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Italije u Srbiji Lukom Gorijem, kojeg je tom prilikom informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je podsetio na to da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, što se ne može reći i za Prištinu, koja više od devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je za srpsku stranu ključno pitanje.

Sagovornici su razgovarali i o problemima u rešavanju pitanja nestalih, primeni sporazuma o energetici i drugim pitanjima važnim za uspostavljanje trajnog mira, međusobnog poverenja i  građenje suživota u pokrajini.

Direktor Kancelarije je ukazao na nesprovođenje sporazuma o poštovanju slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini, što se manifestovalo i 12. i 13. jula kada su mu vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ponovo zabranile da poseti Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, na taj način Priština je pokazala jasnu nameru da nastavi da krši postignute dogovore, što vodi kontinuiranom udaljavanju od dijaloga i procesa normalizacije odnosa na terenu.

Iako Priština stalno i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu, Beograd će ostati posvećen dijalogu i normalizaciji stanja u pokrajini, zaključio je Petković.

Na kraju sastanka, on je istakao da se Beograd nada nastavku uspešne saradnje sa italijanskim partnerima u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023.