sreda - 5 oktobra 2022
14 °c
Belgrade
17 ° Čet
17 ° Pet
18 ° Sub
17 ° Ned

Cilj održiva energetika i zdravija životna sredina

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je srpskoj energetici potreban zaokret i da od toga koliko se bude ulagalo u nove kapacitete i regionalno povezivanje zavisi razvoj privrede i čitavog društva.

Mihajlovic je, gostujući na Televiziji Juronjuz, ponovila da „Elektroprivreda Srbije“ treba da bude najjače preduzeće u zemlji i da su investicije jedini put ka održivoj energetici.

Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno energije i energenata za privredu i domaćinstva i da se spremimo za predstojeću zimu. Uradili smo sve što smo mogli i radimo i dalje i prilično smo spremni u odnosu na sve faktore koji zavise od nas, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da, na žalost, i dalje izdvajamo ogroman novac za uvoz električne energije i da nam je potreban zaokret u energetici, jer to nije pitanje jednog ministarstva, već čitavog društva.

Nema više razgovora o tome da su nam potrebne nove TE, već moramo da ulažemo u OIE, RHE i da imamo dovoljno energije iz zelenih izvora. Da imamo održivu energetiku i zdraviju životnu sredinu, istakla je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je, govoreći o najavljenom poskupljenju struje, ponovila da to nije zbog gubitaka EPS-a, već zbog činjenice da su sve komponente za proizvodnju struje na tržištu poskupele.

Prema njenim rečima, EPS može da se oporavi samo investicijama u postojeća i nova polja i ono što je ključno – u nove kapacitete, pre svega one koji za proizvodnju energije koriste OIE.

To je prioritet naše energetske politike, kao i povezivanje sa državama u regionu. Ono na čemu intenzivno radimo jeste završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom i kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, kada imamo više dobavljača, to automatski povećava bezbednost države, jer nije dobro da zavisimo samo od jednog dobavljača, koja god to zemlja bila.

Potpredsednica Vlade je navela da Srbija želi da se povezuje, ne samo u gasnom sektoru, već i u visokonaponskoj mreži, i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Rumunijom, jer je cilj da budemo  budemo tranzitna ruta i u energetici, kao što smo u saobraćaju.

Mihajlović je istakla da su investicije u visokonaponskoj mreži bile spore i nedovoljne, dodavši da je i to je oblast koju želimo da menjamo i jedan od prioriteta energetske politike.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

oktobar 2022.
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu