subota - 13 avgusta 2022
21 °c
Belgrade
21 ° Ned
26 ° Pon
27 ° Uto
31 ° Sre

Do kraja godine tri puta više električne energije iz solarnih izvora

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Jovanka Atanacković izjavila je danas da će u ovoj godini Srbija imati tri puta veću proizvodnju električne energije iz solarnih panela zahvaljujući olakšanim procedurama i subvencijama ovog ministarstva.

Atanacković je, gostujući na Televiziji „Juronjuz“, istakla da su izmenama propisa stvoreni uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela.

Državna sekretarka je podsetila na to da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa „EPS snabdevanjem“ i priključi se na mrežu, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, ova mera je važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije i plaćaju visoku cenu struje, naročito u vremenu globalne energetske krize, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

Kupac-proizvođač je mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Kada stavimo solarne panele i kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni smo od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou, objasnila je Atanacković.

Srbija je, kako je ukazala, pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

Do kraja godine očekujemo da ćemo imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela, ponovila je ona i naglasila da su građani prepoznali važnost investicija u OIE, te je do danas zvanično upisan 131 prozumer u registar, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti.

Državna sekretarka je podsetila na to da Ministarstvo daje subvencije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose država i lokalna samouprava.

Ona je izrazila uverenje da će se na taj način dodatno podstaći građani koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu