subota - 13 avgusta 2022
19 °c
Belgrade
21 ° Ned
25 ° Pon
27 ° Uto
28 ° Sre

Dodeljeni ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 38 opština

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana.

Ona je podsetila na to da je ovo osmi put da na javnom pozivu država dodeljuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a prvi put novac se dodeljuje preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja je u sastavu Ministarstva i ima zadatak da pomaže javnom sektoru i građanima na podizanju energetske efikasnosti.

Prema njenim rečima, ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava.

Mihajlović je objasnila da sve što se uradi kroz ovaj projekat znači zdraviju životnu sredinu i uštede energije, i to od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od primenjenih mera.

Ona je navela da će na godišnjem nivou ušteda u potrošnji električne energije biti devet miliona kWh, a očekivano smanjenje emisije ugljen-dioksida približno 4.500 tona godišnje.

Pored javnih objekata država sufinansira i povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, gde je do sada kroz tri javna poziva u prethodnih godinu dana obuhvaćeno 25.000 domaćinstava u svim delovima Srbije, podsetila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, ukupno ulaganje kroz subvencije države i lokalnih samouprava iznosi približno 2,7 milijardi dinara, od čega su 1,4 milijarde dinara subvencije Ministarstva.

Takođe, kako je dodala, u saradnji sa Svetskom bankom i EBRD obezbeđeno je još 70 miliona evra za nastavak projekta, kojim očekujemo da bude obuhvaćeno više od 100.000 domaćinstava.

Ona je poručila da će država nastaviti da raspisuje javne pozive, da povećava subvencije tamo gde je potrebno, uz uverenje da je moguće da u naredne tri godine barem 45 odsto domaćinstava bude obuhvaćeno ovim projektom.

Ako znamo da Srbija danas troši četiri puta više energije nego prosečna članica EU za stvaranje jedinice BDP-a i skoro dva puta više toplotne energije po metru kvadratnom u domaćinstvima u odnosu na EU, jasno je koliko je ova oblast važna, naglasila je Mihajlović.

Ona je ponovila da je država tu da obezbedi novac, da raspisuje javne pozive, ali samo ako svi zajedno budemo radili na tome možemo učiniti da imamo i dovoljno energije i zdravu životnu sredinu.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen rekao je da ulaganje u energetsku efikasnost podrazumeva značajne uštede u svim jedinicama lokalne samouprave, i kao jedan od primera naveo zgradu Opštine, u koju nije ulagano 60 godina.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini ukupno ulaganje ove lokalne samouprave, zajedno sa Ministarstvom, iznosi 80 miliona dinara, što je najveće ulaganje u jednoj godini u ovu oblast.

Predsednica Opštine Trstenik Milena Turk objasnila je da će kroz ovaj projekat biti unapređena energetska efikasnost u osnovnoj školi u Trsteniku, kao i da ta opština ima i druge zajedničke projekte sa Ministarstvom u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković napomenuo je da ovaj grad treću godinu zaredom dobija sredstva od Ministarstva na javnom pozivu za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata.

Projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centar za socijalni rad, zatvoreni bazen, javno osvetljenje, a prvi put javnim pozivom bili su obuhvaćeni i instalacija fotonaponskih sistema i solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Subvencije su dodeljene za projekte u Trgovištu, Niškoj Banji, Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Kraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Kragujevcu, Kuli, Priboju, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Smederevu, Kniću, Kikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Krupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu