Dogovor o gasu od značaja za energetsku bezbednost Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović  izjavila je danas da je dogovor o snabdevanju gasom, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, veliki rezultat za bezbednost Srbije i privredni rast.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „Hepi“ ocenila da je odlično da Srbija ima sporazum jer to znači mirnu zimu i ujedno razvoj privrede koji nije moguć bez stabilnosti u gasnom sektoru, s obzirom na to da je domaća industrija u velikoj meri gasifikovana.

Dobra je i cena, kao i period od tri godine, koliko je rekao predsednik Vučić da će važiti novi ugovor. Dobićemo 2,2 milijarde kubnih metara po ceni od približno 400 dolara, što će zavisiti od cene nafte, rekla je ona.

Ostaju pregovori sa „Gaspromom“ o dodatnim količinama, ali je svakako najniža cena od mnogih zemalja u Evropi, a pojedine države u našem okruženju već imaju problema. Srbija ima dobru mogućnost zahvaljujući dobrim odnosima dvaju predsednika, navela je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, diverzifikacija dobavljača je jedini put za stabilnost energetskog sistema u narednim decenijama i Srbija radi na tome da obezbedi različite dobavljače gasa.

Mihajlović je najavila da odlazi u službenu posetu Azerbejdžanu, sa kojim Srbija ima odlične odnose, što je dobra osnova za razgovor i o unapređenju saradnje u energetici, uz napomenu da, kada budemo završili interkonekciju sa Bugarskom naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa i iz Azerbejdžana, kao i sa LNG terminala u Grčkoj.

Suština je da nam je neophodno i regionalno povezivanje sa Rumunijom, BiH, Hrvatskom, Severnom Makedonijom i da iskoristimo sve moguće izvore i dobavljače gasa. Pokazalo se i sada tokom krize da nije dobro da se zavisi samo od jednog izvora, poručila je potpredsednica Vlade.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.