Država obezbedila dovoljno energije i energenata za zimu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je država uradila sve da energije i energenata na zimu ima dovoljno, te da su investicije i efikasnije poslovanje javnih preduzeća ključni za budućnost energetskog sektora.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „Prva“, istakla da je uvoz struje preko leta bio između 4,5 i 13 odsto, s tim što ćemo je sigurno još uvoziti i tokom zime, kad je veća potrošnja, kao i ugalj.

Ona je objasnila da je obezbeđeno snabdevanje gasom iz ugovora sa „Gaspromom“ i iz skladišta u Mađarskoj, te da u slučaju poremećaja u snabdevanju Srbija može da računa i na gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde sad postoje zalihe za 50 dana prosečne potrošnje, a u ruskom delu za još 29.

Prema njenim rečima, ne možemo da znamo do kraja kako će izgledati zima u Evropi, ali znamo da će biti teška i imamo spremne krizne planove kako bismo u slučaju poremećaja imali dovoljno energenata i za građane i za privredu.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o poskupljenju električne energije, rekla da će ono u proseku iznositi između 280 i 340 dinara na prosečni račun.

Ona je podsetila na to da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na pomoć države da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

Mihajlović je navela da očekuje da sa svim merama koje je država donela početkom septembra na tržištu budu dovoljne količine peleta.

To je, kako je ukazala, važno kako bi približno 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo ne bi prelazili na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o najavi da će resorno ministarstvo predati Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku „Soko”, navela da je Ministarstvo sačekalo da Osnovno tužilaštvo u Aleksincu kaže svoj stav, ali da se iz svih informacija kojima se raspolaže ne može reći da je to dovoljno.

Imamo određene informacije da nije postojalo odobrenje ili da su neke dopunske stvari rađene bez odobrenja, a o tome govore podaci, papiri, audio-zapisi. Želimo da tužilaštvo u Nišu još jednom sve pogleda, jer smatramo da odgovornosti sigurno ima, poručila je Mihajlović.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.