Edukacija i psihosocijalna podrška deci oboleloj od dijabetesa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić posetila je juče kamp za decu i mlade obolele od šećerne bolesti, koji se u Kušićima pored Ivanjice održava uz podršku resornog ministarstva.

Kisić, koja je pozdravila decu sa pomoćnicom ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević, predsednikom Opštine Ivanjica Momčilom Mitrovićem i gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem,  istakla je da je jedan od prioriteta Ministarstva unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo je, kako je navela Kisić, ove godine Savezu društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti, koji okuplja 21 udruženje na teritoriji Srbije, pored redovnih sredstava od približno četiri miliona dinara, opredelio dodatna sredstva za realizaciju ovog kampa u iznosu od 850.000 dinara.

Kamp je u prethodnih 13 godina posetilo više od 1.100 dece i mladih.

Ovakvi kampovi imaju veliki značaj, jer se ovde mladi koji imaju šećernu bolest edukuju, dobijaju savete i uče da žive sa dijabetesom, istakla je Kisić i dodala da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da podržava ovakve i slične aktivnosti, da zajedno stvaramo Srbiju bez barijera.

Ministarka je deci poželela da u kampu steknu neka nova prijateljstva, kao i da  nauče da bolest neće narušiti kvalitet njihovog života, ako se od samog početka pravilno bore sa njom.

Pojava dijabetesa je sve češća kod dece, te je samim tim veća i potreba za edukacijom i psihosocijalnom podrškom kako kvalitetno živeti sa dijabetesom, ukazala je ministarka.

Generalni sekretar Saveza društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti Slobodan Nešovanović naglasio je da je ministarka Kisić prvi ministar koji je posetio kamp, koji se održava 13 godina i koji okuplja decu od 10 do 18 godina iz cele Srbije.

Predsednik Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić ukazali su na značaj ovakvih kampova u borbi protiv šećerne bolesti i da je podrška u njihovom organizovanju pravi primer dobre saradnje Ministarstva, lokalnih samouprava i saveza.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.