Energetska efikasnost donosi uštede i čistiji vazduh

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove u OŠ „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani, koja se rekonstruiše u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalnih samouprava.

Mihajlović je tom prilikom istakla da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

Kada smo formirali Upravu za energetsku efikasnosti, primarni zadatak je bio da se što više ulaže u škole, obdaništa, da prostor za decu bude kvalitetniji i bolji, da smanjimo potrošnju i da obezbedimo bolje uslove svima, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ovaj objekat trošiće manje energije, umesto 18 megavat-časova, trošiće 6,6, emitovaće 40 tona umesto 88 tona ugljen-dioksida, računi će biti niži, a prostorije neće biti hladne.

Ona je naglasila da je ovo rezultat zajedničkog rada  države i lokalne samouprave, kao i projekti koji su rađeni zajedno u prethodnom periodu, pre svega u infrastrukturi i saobraćaju, gde je država i u Velikoj Plani i u Smederevskoj Palanci uložila milijardu dinara.

Potpredsednica Vlade je ponovila da država nastavlja da ulaže u unapređenje energetske efikasnosti i da je izdvojeno 2,6 milijardi dinara za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

Kada sve saberemo, očekujemo da ćemo smanjiti potrošnju za 25 do 30 odsto, jer sada bacamo ogromnu količinu energije. Novca ima dovoljno za unapređenje energetske efikasnosti, i za javne objekte i za domaćinstva, a to će nam doneti i smanjenje emisije štetnih gasova i uštede u novcu, ne samo sa stanovišta države, već i ličnog budžeta, jer ima delova Srbije u kojima je posle zamene stolarije račun niži i za 40 odsto, naglasila je Mihajlović.

Vrednost investicije je 23,5 miliona dinara, od čega 16,5 miliona daje država, a sedam miliona dinara opština.

Ušteda toplotne energije biće 30 odsto, električne 63 odsto, u novcu 36 odsto, a emisije ugljen-dioksida (CO2) smanjiće se za 46 odsto.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković istakao je da je ovo četvrti objekat koji se  rekonstruiše, pre toga sredstva su uložena za radove u dve škole i centar za kulturu, u čemu je podrška Ministarstva ključna.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023.