Gojković otvorila šesti „Beogradski kontrapunkt“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas u Jugoslovenskoj kinoteci šesti po redu „Beogradski kontrapunkt“, koji se održava pod nazivom „Tesla: Inspiracija“.

Gojković je tom prilikom poručila da danas imamo priliku da saznamo više o uticaju koji je delo čuvenog naučnika ostvarilo prvenstveno u kulturi i umetnosti, ali i o tome kako su njegov lik i karijera inspirisali mnogobrojne stvaraoce u najraznovrsnijim segmentima društva.

Resorno ministarstvo kao pokretač i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u svojstvu realizatora, u fokus ovog događaja stavili su svetskog i srpskog naučnika Nikolu Teslu, objasnila je ona i dodala da ova tema, uz listu renomiranih stranih i domaćih učesnika iz različitih oblasti umetnosti i nauke, garantuju upečatljiv kulturni događaj u glavnom gradu Srbije.

Potpredsednica Vlade je izrazila uverenje da će učesnici „Beogradskog kontrapunkta“ dati relevantan prikaz Teslinog uticaja na umetnost i stvaraoce, uz ocenu da će ono što danas budemo čuli poslužiti mnogobrojnim istraživačima u daljoj spoznaji njegovog lika i dela.

Prema njenim rečima, svi oni koji nisu u dovoljnoj meri upoznati sa pojedinim aspektima njegovog života ili nedovoljno prepoznatim interesovanjima, imaće priliku da na ovoj konferenciji saznaju nešto novo.

Ona je ukazala na to da se Tesla zasluženo smatra jednim od najvećih naučnika i pronalazača u istoriji sveta, poput Galileja, Njutna ili Ajnštajna, kao i da je fenomen Tesla postao neizostavni deo popularne kulture 20. i 21. veka.

Primetivši da je čuveni naučnik u svetu umetnosti najprisutniji na filmu, gde se kao lik pojavljuje u desetinama ostvarenja, Gojković je podsetila na to da ga ima i u brojnim književnim delima, stripovima, društvenim igrama i da je zanimljivo da je njegov život pop-kulturne ikone započeo u crtanom filmu, u kome se lik Tesle bori protiv Supermena.

Tesla je bio junak brojnih animiranih filmova, od kojih je publici verovatno najpoznatije domaće ostvarenje „Tesla i devojčica s lampom“. Takođe, kako je navela, italijanski autor Danijele Meuči, koji živi i radi u Beogradu, objavio je grafički roman „Tesla – čovek koji je oblikovao budućnost“.

Gojković je napomenula da je Teslin život bio obeležen, pre svega, neprekidnim i napornim radom, ali i čestim promenama sredine, finansijskim turbulencijama i nekonvencionalnim načinom života.

Ona je podsetila na to da su Teslini savremenici i prijatelji u Njujorku svedočili da je znao napamet mnoge delove iz „Gorskog vijenca“, „Fausta“, „Evgenija Onjegina“, „Božanstvene komedije“, „Hamleta“, „Putovanje Čajlda Harolda“ i brojnih drugih dela.

Prema njenim rečima, isti izvori kažu da je od srpskih pisaca naročito cenio Njegoša, Jovana Jovanovića Zmaja, Đuru Jakšića i Vojislava Ilića, kao i da je najviše voleo našu epsku poeziju.

Obično se kaže da se ljudi poput Nikole Tesle rađaju jednom u hiljadu godina. Kao takvi, pripadaju čitavom čovečanstvu i vekovima nakon svog fizičkog odlaska ne prestaju da zaokupljaju ljudsku maštu i budu izvor i inspiracija za brojna velika dela u kulturi, umetnosti, nauci, istakla je potpredsednica Vlade.

Naša je sreća i neskriveni ponos da smo imali sunarodnika koji je obeležio 20. vek i čovečanstvu doneo do tada nezamislivi napredak, naglasila je Gojković i zaključila da sagledavajući Nikolu Teslu iz ugla ove konferencije i njene teme, ovom geniju i velikom čoveku još jednom odajemo počast koju zaslužuje.

Na skupu su učestvovali umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan, strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči, srpski fizičar Đuro Koruga, pisac Vladimir Pištalo i vizualni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i Danica Maksimović.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.06.2024. Istaknute vesti za 24.06.2024. Istaknute vesti za 23.06.2024. Istaknute vesti za 22.06.2024. Istaknute vesti za 21.06.2024. Istaknute vesti za 20.06.2024.