Intenziviranje saradnje sa EU u oblasti inovacija i visokih tehnologija

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) Martin Kern potpisali su danas Pismo o namerama za osnivanje Evropskog regionalnog inovacionog haba (EIT Community RIS Hub) u Srbiji.

Popović je tim povodom istakao da se potpisivanjem pomenutog dokumenta intenzivira veoma uspešna saradnja Srbije sa Evropskom unijom u oblasti inovacija i visokih tehnologija.

On je naveo da su Pismo o namerama odobrili Evropska komisija i Vlada Srbije, što ukazuje na spremnost obe strane za uključivanje Srbije u koncept Regionalne inovacione šeme EIT-a.

Evropski regionalni inovacioni hab biće krovna institucija za angažovanje velikog broja srpskih učesnika u aktivnostima EIT zajednice u Evropi, objasnio je ministar.

Kern je izrazio zadovoljstvo jačanjem saradnje sa Srbijom u podršci  startapovima, preduzetnicima i studentima da brže implementiraju svoje inovacije.

Prema njegovim rečima, EIT zajednica je već prisutna u srpskom inovacionom ekosistemu i do kraja 2020. godine usmerila je više od 1,2 miliona evra podrške lokalnim biznisima i inovacionim projektima u proteklim godinama, što je rezultiralo sa preko devet miliona evra povećanja u investicijama.

Radujemo se osnivanju novog EIT Community RIS Hub-a kroz koji će se ova podrška povećati i omogućiti srpskim inovatorima bolji pristup evropskim fondovima i mogućnostima za saradnju, poručio je on.

Ova organizacija će promovisati aktivnosti Evropske unije i mogućnosti saradnje u oblasti inovacija, preduzetništva i tehnologija, i omogućiti članovima inovacionog ekosistema Srbije pristup širokoj EIT zajednici.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.06.2024. Istaknute vesti za 24.06.2024. Istaknute vesti za 23.06.2024. Istaknute vesti za 22.06.2024. Istaknute vesti za 21.06.2024. Istaknute vesti za 20.06.2024.