Intenzivirati politički dijalog i saradnju sa Kostarikom

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je obeležavanje 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike bila odlična prilika za prvu, istorijsku posetu jednog šefa srpske diplomatije San Hozeu.

Selaković je istakao da se juče sastao sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Andreom Tinokom, kojem je poručio da je naša zemlja zainteresovana za unapređenje saradnje i oživljavanje bilateralnog političkog dijaloga, kao i za intenziviranje kontakata i susreta zvaničnika dveju zemalja.

Prema njegovoj oceni, prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa jasno pokazuje našu rešenost da sa Kostarikom ojačamo dijalog i saradnju.

Takođe, on je izrazio nadu da će značajan jubilej koji naše zemlje ove godine obeležavaju – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, biti prilika i da ministar Tinoko do kraja godine poseti Beograd.

Šef srpske diplomatije je predočio i mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnje u oblasti sporta, kulture i prosvete.

Dvojica ministara razmenili su mišljenja o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, pri čemu je Selaković informisao kostarikanskog kolegu o stanju na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je to pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju.

Srbija je, kako je preneo, veoma posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ali i orijentaciji regiona ka što intenzivnijoj saradnji, te je sagovornika upoznao i sa regionalnom inicijativom „Otvoreni Balkan“, kao i tokom evropskih integracija naše zemlje.

Nakon sastanka, ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova, kao i Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta „Manuel Maria de Peralta“ MSP Kostarike.

Takođe, Selaković i Tinoko su potpisali i Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. godine za dan započinjanja bilateralnih odnosa dveju država.

Šef srpske diplomatije je imao i odvojene susrete sa ministrom spoljne trgovine, ministrom poljoprivrede i stočarstva, kao i sa ministrom energetike i zaštite životne sredine.

On je tom prilikom sa resornim kolegama potpisao Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Sumirajući rezultate posete Kostariki, Selaković je istakao da je to bila prilika da, nakon više od 46 godina, budu potpisani određeni memorandumi i sporazumi između naše dve zemlje.

Ministar je ukazao na to da je Kostarika po površini nešto manja od centralne Srbije i da sa 5,2 miliona stanovnika ima godišnji BDP od preko 100 milijardi dolara, ocenjujući da možemo da ostvarimo izuzetnu razmenu iskustava u oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i modernih tehnologija.

Imajući u vidu to da je ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije, a da smo u  poslednjih 20 godina imali dve posete ministara spoljnih poslova Kostarike Srbiji, dobili smo uveravanje da ćemo u što skorijem periodu biti u prilici da ugostimo ministra Tinoka u Beogradu, kako bismo nastavili naš novouspostavljeni politički dijalog, ali i da tragamo za svim mogućnostima za uspostavljanje jačih bilateralnih ekonomskih veza, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je podsetio na to da je Kostarika među prvima u svetu priznala takozvanu nezavisnost naše južne pokrajine, ali je i dodao da je ovo bila prva prilika da se u njihovoj prestonici razgovara o toj temi.

Razgovarali smo o razlikama u našim pogledima na to pitanje, ali i ukazali na posvećenost Beograda traženju mirnog, kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja za našu južnu pokrajinu, zaključio je ministar.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.