utorak - 30 maja 2023
20 °c
Belgrade
19 ° Sre
20 ° Čet
20 ° Pet
18 ° Sub

Intenzivirati politički dijalog i saradnju sa Kostarikom

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je obeležavanje 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike bila odlična prilika za prvu, istorijsku posetu jednog šefa srpske diplomatije San Hozeu.

Selaković je istakao da se juče sastao sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Andreom Tinokom, kojem je poručio da je naša zemlja zainteresovana za unapređenje saradnje i oživljavanje bilateralnog političkog dijaloga, kao i za intenziviranje kontakata i susreta zvaničnika dveju zemalja.

Prema njegovoj oceni, prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa jasno pokazuje našu rešenost da sa Kostarikom ojačamo dijalog i saradnju.

Takođe, on je izrazio nadu da će značajan jubilej koji naše zemlje ove godine obeležavaju – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, biti prilika i da ministar Tinoko do kraja godine poseti Beograd.

Šef srpske diplomatije je predočio i mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnje u oblasti sporta, kulture i prosvete.

Dvojica ministara razmenili su mišljenja o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, pri čemu je Selaković informisao kostarikanskog kolegu o stanju na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je to pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju.

Srbija je, kako je preneo, veoma posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ali i orijentaciji regiona ka što intenzivnijoj saradnji, te je sagovornika upoznao i sa regionalnom inicijativom „Otvoreni Balkan“, kao i tokom evropskih integracija naše zemlje.

Nakon sastanka, ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova, kao i Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta „Manuel Maria de Peralta“ MSP Kostarike.

Takođe, Selaković i Tinoko su potpisali i Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. godine za dan započinjanja bilateralnih odnosa dveju država.

Šef srpske diplomatije je imao i odvojene susrete sa ministrom spoljne trgovine, ministrom poljoprivrede i stočarstva, kao i sa ministrom energetike i zaštite životne sredine.

On je tom prilikom sa resornim kolegama potpisao Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Sumirajući rezultate posete Kostariki, Selaković je istakao da je to bila prilika da, nakon više od 46 godina, budu potpisani određeni memorandumi i sporazumi između naše dve zemlje.

Ministar je ukazao na to da je Kostarika po površini nešto manja od centralne Srbije i da sa 5,2 miliona stanovnika ima godišnji BDP od preko 100 milijardi dolara, ocenjujući da možemo da ostvarimo izuzetnu razmenu iskustava u oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i modernih tehnologija.

Imajući u vidu to da je ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije, a da smo u  poslednjih 20 godina imali dve posete ministara spoljnih poslova Kostarike Srbiji, dobili smo uveravanje da ćemo u što skorijem periodu biti u prilici da ugostimo ministra Tinoka u Beogradu, kako bismo nastavili naš novouspostavljeni politički dijalog, ali i da tragamo za svim mogućnostima za uspostavljanje jačih bilateralnih ekonomskih veza, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je podsetio na to da je Kostarika među prvima u svetu priznala takozvanu nezavisnost naše južne pokrajine, ali je i dodao da je ovo bila prva prilika da se u njihovoj prestonici razgovara o toj temi.

Razgovarali smo o razlikama u našim pogledima na to pitanje, ali i ukazali na posvećenost Beograda traženju mirnog, kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja za našu južnu pokrajinu, zaključio je ministar.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

maj 2023.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu