sreda - 10 avgusta 2022
22 °c
Belgrade
22 ° Čet
24 ° Pet
22 ° Sub
19 ° Ned

IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Gojko Stanivuković poručio je danas, na ovogodišnjoj sednici Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa, da je došlo do povećanja iskorišćenosti sredstava iz tog programa, ali i da postoji značajan prostor za još veće korišćenje novca koji je na raspolaganju.

Na skupu, održanom u Ministarstvu finansija, bilo je reči o daljem radu na efikasnijoj implementaciji i realizaciji mera koje su predviđene IPARD programom.

Stanivuković je naglasio da je pomenuti program veoma značajan alat u podršci sektoru poljoprivrede i realizaciji konkretnih mera za čije je sprovođenje Srbija akreditovana.

Prema njegovim rečima, sve zajedničke inicijative koje smo pokrenuli i implementirali dale su određene rezultate koji su imali uticaj na ubrzanje sprovođenja programa i veću iskorišćenost dostupnih sredstava.

On je dodao da je u prethodnom periodu nastavljen zajednički rad svih tela na jačanju sistema za sprovođenje i ubrzavanje procesa apsorpcije raspoloživih sredstava predviđenih navedenim programom.

Nastavili smo da radimo na ubrzavanju procesa odobravanja i ugovaranja, i to će ostati jedan od osnovnih prioriteta za mene kao Nacionalnog službenika za odobravanje, ali i izazov za sve nas. Takođe, praćenje implementacije IPARD-a i efikasnija realizacija mera ostaju jedan od prioriteta, ponovio je Stanivuković.

Državni sekretar je podsetio na to da je prošle godine usvojen Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je omogućena isplata avansa kao dozvoljen trošak do 50 odsto javne pomoći od odobrene vrednosti podsticaja za IPARD korisnike.

Ovo je posebno važno, budući da će se ovim izmenama IPARD korisnicima obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će korišćenje avansnog plaćanja uticati na poboljšanje apsorpcije EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji, objasnio je on.

Stanivuković je podvukao da je krajnji cilj potpuna iskorišćenost IPARD sredstava, uz napomenu da se posebna pažnja posvećuje tretiranju mogućih nepravilnosti u sprovođenju i trošenju IPARD sredstava, te da će se nastaviti otvorena i efikasna komunikacija sa Evropskom komisijom i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF).

On je ukazao na to da je sprovođenje IPARD programa u Srbiji od izuzetnog značaja za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, za podršku poljoprivrednim proizvođačima, jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane, uključujući i sam pregovarački proces i Poglavlje 11.

Ministarstvo finansija će, kako je poručio, nastaviti da daje podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i IPARD agenciji u zajedničkom procesu sprovođenja IPARD programa i pripremi za buduće akreditacije novih mera.

Prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, kao i rukovodilac Jedinice G.4 – Susedstvo, proširenje i pretpristupna pomoć Evropske komisije Frank Bolen.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu