IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Gojko Stanivuković poručio je danas, na ovogodišnjoj sednici Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa, da je došlo do povećanja iskorišćenosti sredstava iz tog programa, ali i da postoji značajan prostor za još veće korišćenje novca koji je na raspolaganju.

Na skupu, održanom u Ministarstvu finansija, bilo je reči o daljem radu na efikasnijoj implementaciji i realizaciji mera koje su predviđene IPARD programom.

Stanivuković je naglasio da je pomenuti program veoma značajan alat u podršci sektoru poljoprivrede i realizaciji konkretnih mera za čije je sprovođenje Srbija akreditovana.

Prema njegovim rečima, sve zajedničke inicijative koje smo pokrenuli i implementirali dale su određene rezultate koji su imali uticaj na ubrzanje sprovođenja programa i veću iskorišćenost dostupnih sredstava.

On je dodao da je u prethodnom periodu nastavljen zajednički rad svih tela na jačanju sistema za sprovođenje i ubrzavanje procesa apsorpcije raspoloživih sredstava predviđenih navedenim programom.

Nastavili smo da radimo na ubrzavanju procesa odobravanja i ugovaranja, i to će ostati jedan od osnovnih prioriteta za mene kao Nacionalnog službenika za odobravanje, ali i izazov za sve nas. Takođe, praćenje implementacije IPARD-a i efikasnija realizacija mera ostaju jedan od prioriteta, ponovio je Stanivuković.

Državni sekretar je podsetio na to da je prošle godine usvojen Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je omogućena isplata avansa kao dozvoljen trošak do 50 odsto javne pomoći od odobrene vrednosti podsticaja za IPARD korisnike.

Ovo je posebno važno, budući da će se ovim izmenama IPARD korisnicima obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će korišćenje avansnog plaćanja uticati na poboljšanje apsorpcije EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji, objasnio je on.

Stanivuković je podvukao da je krajnji cilj potpuna iskorišćenost IPARD sredstava, uz napomenu da se posebna pažnja posvećuje tretiranju mogućih nepravilnosti u sprovođenju i trošenju IPARD sredstava, te da će se nastaviti otvorena i efikasna komunikacija sa Evropskom komisijom i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF).

On je ukazao na to da je sprovođenje IPARD programa u Srbiji od izuzetnog značaja za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, za podršku poljoprivrednim proizvođačima, jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane, uključujući i sam pregovarački proces i Poglavlje 11.

Ministarstvo finansija će, kako je poručio, nastaviti da daje podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i IPARD agenciji u zajedničkom procesu sprovođenja IPARD programa i pripremi za buduće akreditacije novih mera.

Prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, kao i rukovodilac Jedinice G.4 – Susedstvo, proširenje i pretpristupna pomoć Evropske komisije Frank Bolen.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.06.2024. Istaknute vesti za 24.06.2024. Istaknute vesti za 23.06.2024. Istaknute vesti za 22.06.2024. Istaknute vesti za 21.06.2024. Istaknute vesti za 20.06.2024.