Jačanje političkog dijaloga i saradnje sa Tunisom

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas, tokom razgovora sa Selimom Hragom, gradonačelnikom tuniskog grada Menzel Burgibe, da je bilateralna saradnja dveju zemalja veoma dobra, prijateljska i iskrena.

Selaković je, izrazivši zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Bajine Bašte i Menzel Burgibe, rekao da će dve države u godini kada obeležavamo 65 godina diplomatskih odnosa nastaviti da idu putem unapređenja saradnje i daljeg intenziviranja političkog dijaloga.

Ministar je sagovornika upoznao sa rezultatima reformi u Srbiji i potencijalima za unapređenje saradnje dveju država na svim nivoima, dodavši da će, u tom smislu, od velikog značaja biti očekivana poseta šefa diplomatije Tunisa Otmana Žerandija.

Grad Menzel Burgiba se nalazi na krajnjem severu Tunisa u regionu Bizerte i za naš narod je od velike važnosti jer se u njemu nalazi srpsko vojničko groblje, na kojem je u Prvom svetskom ratu sahranjeno 1.790 naših vojnika, što ga čini najvećim srpskim grobljem na severu Afrike.

Među vojnicima sahranjenim u Menzel Burgibi bili su pripadnici Drinske divizije, Četvrtog pešadijskog puka „Stefan Nemanja“, koji je imao sedište u Užicu, a u čijem su sastavu bili vojnici iz čitavog Zlatiborskog okruga, uključujući i one iz Bajine Bašte.

Selaković je izrazio zahvalnost gradonačelniku Menzel Burgibe na brizi države Tunis i tuniskog naroda za srpske memorijale i na negovanju uspomene na srpske vojnike stradale u Prvom svetskom ratu.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.