Jačanje saradnje sa Egiptom u oblasti kulture, umetnosti i medija

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samih Šukri potpisali su danas Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti za period od 2022. do 2025. godine i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture AR Egipta.

Potpisivanje Programa saradnje predstavlja važan oblik uspostavljanja i razvijanja sveukupne saradnje dveju zemalja, i to u oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti, kulturnog nasleđa, književnosti, izdavačke delatnosti i kinematografije.

Ovaj program, između ostalog, predviđa podsticanje neposredne saradnje između muzičkih, pozorišnih i operskih ansambala, a posebno između ansambala Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Kairske opere.

Pored toga, definisana je i saradnja između muzeja, galerija i drugih organizacija koje deluju u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti u cilju razmene izložbi.

Takođe, predviđena je saradnja između biblioteka putem razmene stručnjaka, informacija i stručnih publikacija iz ove oblasti, posebno između Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” iz Beograda i Biblioteke Matice srpske iz Novog Sada, s jedne strane, i Egipatske nacionalne biblioteke i arhiva sa sedištem u Kairu, sa druge strane.

Pomenuti dokument obuhvata i saradnju u oblasti književnosti podsticanjem razmene pisaca i književnih prevodilaca, kao i u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i intenziviranje kontakata ustanova koje se bave zaštitom, i to razmenom informacija, naučnih publikacija i stručnjaka.

Gojković i Šukri potpisali su i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra, koji za cilj ima da podrži razmenu i saradnju između dve nacionalne institucije u oblasti filma.

Pomenuti dokument predviđa podsticanje saradnje između nacionalnih filmskih festivala dveju zemalja, podsticanje i olakšavanje projekata koprodukcije, kao i razmenu stručnih saznanja radi proučavanja pitanja u vezi sa očuvanjem kinematografskog nasleđa.

Kada je reč o oblasti kulture i informisanja, danas su potpisani i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije sa idejom razvijanja saradnje u domenu muzeja između dve zemlje, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti medija između Nacionalne medijske uprave Arapske Republike Egipat i Radio-televizije Srbije.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.