Jačanje Vojske Srbije i domaće namenske industrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, zajedno sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije za potrebe jedinica Vojske Srbije.

Prikazu na Vojnoj akademiji prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučić je istakao da Srbija mora da jača svoju odbrambenu sposobnost osnaživanjem Vojske Srbije (VS) i domaće namenske industrije.

On je konstatovao da postoji ogroman nedostatak oružja i oruđa u svetu i da sve što srpska namenska industrija proizvede može da se proda i da će, zahvaljujući, vojne fabrike biti obnovljene.

Predsednik je naglasio da će biti nastavljeno ulaganje u domaću proizvodnju i da se povećava likvidnost tih fabrika, kako bi VS dalje jačala.

Vučić je rekao i da je veoma važna odluka o povećanju plata od 25 odsto u VS od 1. januara, jer će to doprineti većoj popuni jedinica, naročito sa područja Beograda i Vojvodine, gde ranije nije bilo interesovanja za rad u vojsci.

Predsednik je na prikazu prvo obišao “Noru”, samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to naša najveća snaga.

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane informisali su ga da nedostaje da se proizvede još šest “Nora”, kako bi Vojska ukupno imala 36, odnosno za dva diviziona po 18, kako je i predviđeno.

Takođe, predsednik je obišao i borbeno vozilo “Lazar 3”, koji je sa uspehom prošlo sva ispitivanja. Sva vozila imaju klimu, ima dovoljno mesta i za vozača i za komandanta i za operatera, a reč je o izuzetno pouzdanom i preciznom borbenom vozilu.

Nadležni su mu preneli i da se do kraja godine očekuje nova verzija vozila “Miloš”, koje će biti duže za metar, imaće bolju zaštitu i moći će da primi dva vojnika više.

Tom prilikom predstavljeni su i modernizovani radari, kao i poslednja generacija FAP-ovih kamiona, koji mogu da povuku sve od radara do lansirinih rampi, ukupne težine sedam tona tereta, uz ljudstvo.

Prikazan je i “Pasars”, sa novom šasijom i automatskim menjačem, kod kojeg su novi lanseri raketa, i oni su trenutno u fazi završnog ispitivanja, kao i bespilotne letelice “Pegaz”, koje su opremljene bombama, ali još nisu u upotrebi.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 02.03.2024. Istaknute vesti za 01.03.2024. Istaknute vesti za 29.02.2024. Istaknute vesti za 28.02.2024. Istaknute vesti za 27.02.2024. Istaknute vesti za 26.02.2024.