utorak - 27 septembra 2022
19 °c
Belgrade
16 ° Sre
21 ° Čet
22 ° Pet
20 ° Sub

Jačanje Vojske Srbije i domaće namenske industrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, zajedno sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije za potrebe jedinica Vojske Srbije.

Prikazu na Vojnoj akademiji prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučić je istakao da Srbija mora da jača svoju odbrambenu sposobnost osnaživanjem Vojske Srbije (VS) i domaće namenske industrije.

On je konstatovao da postoji ogroman nedostatak oružja i oruđa u svetu i da sve što srpska namenska industrija proizvede može da se proda i da će, zahvaljujući, vojne fabrike biti obnovljene.

Predsednik je naglasio da će biti nastavljeno ulaganje u domaću proizvodnju i da se povećava likvidnost tih fabrika, kako bi VS dalje jačala.

Vučić je rekao i da je veoma važna odluka o povećanju plata od 25 odsto u VS od 1. januara, jer će to doprineti većoj popuni jedinica, naročito sa područja Beograda i Vojvodine, gde ranije nije bilo interesovanja za rad u vojsci.

Predsednik je na prikazu prvo obišao „Noru“, samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to naša najveća snaga.

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane informisali su ga da nedostaje da se proizvede još šest „Nora“, kako bi Vojska ukupno imala 36, odnosno za dva diviziona po 18, kako je i predviđeno.

Takođe, predsednik je obišao i borbeno vozilo „Lazar 3“, koji je sa uspehom prošlo sva ispitivanja. Sva vozila imaju klimu, ima dovoljno mesta i za vozača i za komandanta i za operatera, a reč je o izuzetno pouzdanom i preciznom borbenom vozilu.

Nadležni su mu preneli i da se do kraja godine očekuje nova verzija vozila „Miloš“, koje će biti duže za metar, imaće bolju zaštitu i moći će da primi dva vojnika više.

Tom prilikom predstavljeni su i modernizovani radari, kao i poslednja generacija FAP-ovih kamiona, koji mogu da povuku sve od radara do lansirinih rampi, ukupne težine sedam tona tereta, uz ljudstvo.

Prikazan je i „Pasars“, sa novom šasijom i automatskim menjačem, kod kojeg su novi lanseri raketa, i oni su trenutno u fazi završnog ispitivanja, kao i bespilotne letelice „Pegaz“, koje su opremljene bombama, ali još nisu u upotrebi.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

septembar 2022.
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu