Jasna perspektiva razvoja ekonomske saradnje sa Iranom

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa zamenikom ministra industrije, rudarstva i trgovine Irana Alirezom Pejmanpakom o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, sa naglaskom na trgovini i privredi.

Mali je najpre upoznao svog sagovornika sa dobrim makroekonomskim rezultatima Srbije u prethodne dve godine za vreme trajanja pandemije, naglasivši da je naša zemlja u tom periodu kumulativno imala najveći privredni rast u Evropi.

Stopa nezaposlenosti je niža nego pre početka pandemije, a javni dug na nivou od 52,4 odsto, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht, istakao je ministar i dodao da je Srbija prošle godine privukla 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego u godini pre početka pandemije.

Na sastanku je ocenjeno da su dobri bilateralni odnosi dveju  zemalja pravi osnov i za bližu ekonomsku saradnju.

Pejmanpak je istakao da je u tom smislu važna saradnja privrednika iz Srbije i Irana, te da će biti formirana radna grupa dveju privrednih komora i zajednički komitet za saradnju.

Sagovornici su zaključili da je važno da se uspostave što povoljniji uslovi za saradnju kako bi privrednici našli interes da rade zajedno, a potencijal za bližu saradnju dveju zemalja je i u turizmu, istraživanju, nauci i tehnologijama.

Zamenik ministra industrije, rudarstva i trgovine Irana je najavio da će pozvati iranske investitore da dolaze u Srbiju i dodao da su otvoreni za mogućnost zajedničkih investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.