MUP raspolaže najsnažnijom helikopterskom flotom na Balkanu

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ bazu Helikopterske jedinice, u kojoj se od jula nalazi helikopter H-215 „Super Puma“.

Vulin je tom prilikom podvukao da MUP raspolaže najsnažnijom helikopterskom flotom na Balkanu, ističući da je Helikopterska jedinica bogatija za savremene i moderne helikoptere, a nabavka ‘Super Puma, predstavlja samo nastavak modernizacije naše flote.

On je najavio da se do kraja godine očekuje isporuka preostale dve letelice ovog tipa, koje će biti snažan doprinos u borbi sa požarima, s obzirom na to da nose i do pet tona vode.

Danas su naši pripadnici sposobni i spremni da vode računa o sebi, ali i o komšijama. Priznanje Helikopterskoj jedinici, uz Grčku, Severnu Makedoniju, Republiku Srpsku, iskazala je i Evropska komisija koja je prilikom gašenja požara u Sloveniji istakla da su pripadnici MUP-a sa dva helikoptera izbacili najviše vode i dali najveći doprinos u gašenju požara, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, sa najsavremenijim i verovatno najboljim helikopterom na svetu u svojoj klasi, koji je sada deo naše flote, MUP Srbije pokazuje koliko je snažan.

„Super Puma je helikopter koji svojim kapacitetima daleko nadmašuje kapacitete letelica koje Helikopterska jedinica ima u svojoj floti.

Helikopter može prevesti do 24 osobe, maksimalan dolet iznosi 866 kilometara, u vazduhu može da provede duže od četiri sata, nosivost kuke za nošenje podvesnog tereta iznosi 4,5 tone, što daleko prevazilazi kapacitete koje je Ministarstvo do sada imalo.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.02.2024. Istaknute vesti za 24.02.2024. Istaknute vesti za 23.02.2024. Istaknute vesti za 22.02.2024. Istaknute vesti za 21.02.2024. Istaknute vesti za 20.02.2024.