Muzeju Vojvodine vraćena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović prisustvovali su danas ceremoniji dočeka slike „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ slikara Vlaha Bukovca.

Vulin je tom prilikom poručio da pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala nisu zaboravili na ovu sliku, koja je nestala davne 1993. godine, i da su je upornim operativnim radom i pronašli.

On je rekao da ova slika ima veliku umetničku vrednost, ali i kulturno-istorijsku vrednost, jer predstavlja sećanje na Srbe kakvi su bili.

Ovo je sećanje na jednu veliku i hrabru generaciju, istorijsku generaciju Srba čijim radom je započeta i nastavljena naša borba za ujedinjenje. Oni su bili deo procesa koji se nikakvom silom, pa ni Austrougarske, nije mogao zaustaviti, procesa ujedinjenja srpskog naroda, objasnio je ministar.

Mirović je ponovio da „Blagoveštenski sabor“ ima izuzetan simbolički značaj za srpski narod, posebno za Vojvođane.

Dugujemo veliku zahvalnost MUP-u, nadležnim policijskim službama, nadležnom tužilaštvu, švajcarskoj policiji, državi Švajcarskoj, koja je zajedno sa našom policijom i tužilaštvom sprovela akciju da se ova vredna slika, vrati u Muzej Vojvodine, poručio je on.

Nakon višemesečnog predanog rada pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP-a, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom, slika “Blagoveštenski sabor 1861. godine” slikara Vlaha Bukovca, koja je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski, vraćena je Srbiji.

U avgustu 2021. godine, pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji je organizator uhapšen u Cirihu.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.