petak - 12 avgusta 2022
23 °c
Belgrade
23 ° Sub
23 ° Ned
26 ° Pon
28 ° Uto

Naredne godine 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država čini sve da gasa bude dovoljno ove zime i da kroz povezivanje sa drugim zemljama dobijemo mogućnost da ovaj energent kupujemo i od drugih snabdevača.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „Hepi“, navela da u septembru sledeće godine Srbija završava gasovod Niš–Dimitrovgrad, kroz koji će gas moći da stiže i od drugih  snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj.

Naredne godine ćemo moći da najmanje 30 do 40 odsto gasa dobijamo od drugih snabdevača, a već sada razgovaramo sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu, rekla je ona.

Do tada, kako je dodala, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da obezbedimo da svega bude dovoljno.

Prema njenim rečima, za gasnu bezbednost je posebno važno povezivanje sa susedima i Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o tranziciji ka čistijim izvorima energije, istakla da je za Srbiju važno da gradi nove energetske kapacitete, pre svega da počne izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, Đerdapa 3 i Bistrice, koje su bitne zbog balansiranja i sigurnosti u snabdevanju kada se poveća korišćenje obnovljivih izvora.

Za dve i po godine u našem regionu je gotovo 20.000 ljudi umrlo kao posledica emisija iz elektrana koje koriste prljave izvore energije. U našem regionu je osamnaest termoelektrana proizvelo četiri puta više emisija štetnih gasova nego 220 termoelektrana u zemljama EU, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zbog toga treba da se učini sve da se obezbedi da imamo dovoljno energije i da to bude čista energija, a to možemo samo kroz nove investicije.

Otpori tom procesu ne postoje ni kod privrede ni kod građana, najveći kočničari procesa dekarbonizacije su javna preduzeća, koja bi da se ništa ne menja, iako bi upravo zelena energija mogla da im donese ozbiljan profit, poručila je Mihajlović.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu