Nastavak izvanrednih sveukupnih odnosa Srbije i Kine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu.

Brnabić je tokom susreta poseban akcenat stavila na rast ekonomske saradnje, podvukavši da je obim robne razmene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

Prema njenim rečima, za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76 odsto), kao i uvozu (oko 32 odsto).

Ona je predočila da je Kina u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, i ukazala na to da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019. godine, utrostučio.

Takođe, kako je dodala, od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri kompanije su u vlasništvu kineskih investitora, koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra.

Posebno zadovoljstvo predsednica Vlade Srbije je izrazila povodom obnavljanja direktne avio-linije Beograd–Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnnih linija „Er Srbije“ od kraja oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, Brnabić je sagovornici još jednom prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom NR Kine, i podvukla da se taj stav neće menjati.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Ona je dodala da Srbija, sa druge strane, i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima, poput Zelene agende, energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.06.2024. Istaknute vesti za 24.06.2024. Istaknute vesti za 23.06.2024. Istaknute vesti za 22.06.2024. Istaknute vesti za 21.06.2024. Istaknute vesti za 20.06.2024.