Neophodno da se Priština vrati dijalogu i razgovorima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković ocenio je danas da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima jer svakim svojim obraćanjem iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvoljnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu.

Sajt Vlade Srbije prenosi pisanu izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u celini:

„U kampanji dezinformacija i straha Bisljimi je sada otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa severa Kosova i Metohije zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste, a prava istina je da se zvanični Beograd isključivo grčevito bori za mir i stabilnost.

Reč je o velikoj laži, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu Kosmeta ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo.

Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bisljimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom.

Jasna je Bisljimijeva namera da srpsko postojanje i sva prava Srba na Kosovu i Metohiji svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku. Međutim, Bisljimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije.

Umesto što se Bisljimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, bolje bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volja dveju strana, a ne nametanje volje jedne strane.

Jer da to razume, Bisljimi bi bio bar malo odgovorniji u svojim izjavama u kojima napada dogovor o energerici i implementaciji Mape puta, jer očigledno u Prištini ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma.

Nakon dogovora o energetici, koji smo uspeli posle 10 godina da dogovorimo i obezbedimo samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bisljimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog.

Umesto da u ovom periodu i lično razgovaram sa našim narodom na severu Kosova i Metohije o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom, Priština mi je više puta zabranila ulazak na KiM na lični zahtev Bisljimija. Zatim je Priština krenula u gaženje sporazuma, vršeći pritiske na energetski sektor na Kosovu i Metohiji, kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera.

Dogovorom o energetici smo uspeli da obezbedimo samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi.

Umesto što se Bisljimi služi onim što se u psihologiji naziva autoprojekcija, najpametnije i jedino smisleno je da se Priština vrati dijalogu i razgovorima, na čemu sve vreme insistira Beograd.

Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bisljimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike“, navodi se u izjavi.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.02.2024. Istaknute vesti za 24.02.2024. Istaknute vesti za 23.02.2024. Istaknute vesti za 22.02.2024. Istaknute vesti za 21.02.2024. Istaknute vesti za 20.02.2024.