petak - 12 avgusta 2022
23 °c
Belgrade
23 ° Sub
23 ° Ned
26 ° Pon
28 ° Uto

Nesuglasice na Zapadnom Balkanu rešavati dogovorom i kompromisom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa direktorom Direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije Andreom Kaskoneom, kojeg je tom prilikom upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je istakao da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od devet godina.

On je takođe naglasio da Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu i slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih.

Međutim, prištinske vlasti, pored toga što ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, ne žele da sprovode ni sopstvene odluke, pa tako već šest godina odbijaju da izvrše odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini i manastiru Visoki Dečani vrate 24 hektara zemljišta, naveo je direktor Kancelarije.

To je eklatantan dokaz da na Kosovu i Metohiji ne postoji vladavina prava, upozorio je Petković, koji je gosta detaljno informisao i o položaju našeg naroda u pokrajini, kao i o seriji svakodnevnih napada na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve.

Od početka prošle godine bilo je ukupno 179 napada, što ozbiljno podriva napore za rešavanje konflikta, rekao je on i  naglasio da i svakodnevne političke poruke predstavnika privremenih institucija samouprave nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu.

Petković je dodao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog jer je nesuglasice na Zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu