Nesuglasice na Zapadnom Balkanu rešavati dogovorom i kompromisom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa direktorom Direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije Andreom Kaskoneom, kojeg je tom prilikom upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je istakao da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od devet godina.

On je takođe naglasio da Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu i slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih.

Međutim, prištinske vlasti, pored toga što ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, ne žele da sprovode ni sopstvene odluke, pa tako već šest godina odbijaju da izvrše odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini i manastiru Visoki Dečani vrate 24 hektara zemljišta, naveo je direktor Kancelarije.

To je eklatantan dokaz da na Kosovu i Metohiji ne postoji vladavina prava, upozorio je Petković, koji je gosta detaljno informisao i o položaju našeg naroda u pokrajini, kao i o seriji svakodnevnih napada na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve.

Od početka prošle godine bilo je ukupno 179 napada, što ozbiljno podriva napore za rešavanje konflikta, rekao je on i  naglasio da i svakodnevne političke poruke predstavnika privremenih institucija samouprave nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu.

Petković je dodao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog jer je nesuglasice na Zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.