subota - 13 avgusta 2022
19 °c
Belgrade
21 ° Ned
25 ° Pon
27 ° Uto
28 ° Sre

Odlična saradnja između policija Srbije i Austrije

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin istakao je danas u Beču, nakon razgovora sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom, da je Srbija partner i saveznik Austrije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Vulin je na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazao na to da je srpska policija od početka godine zaplenila više od 12 tona različitih narkotika, čiji je najveći deo bio namenjen tržištu Zapadne Evrope, samim tim i Austrije.

On je naveo da je ponosan na zajedničku akciju srpske i austrijske policije u kojoj je razbijena organizovana kriminalna grupa koju su činili državljani Srbije, koji su uhapšeni u Beču i  Obrenovcu, a imali su osam laboratorija za proizvodnju kanabisa.

Ministar je, govoreći o migrantskoj krizi, istakao da ona nije prošla i da Evropa greši ako misli da može da je zanemari, ponovivši da Srbija neće biti sabirni centar za migrante, gde će oni čekati svoju priliku da pređu u Zapadnu Evropu.

Srbija je organizovana država, koja će umeti da zaštiti svoje granice, poručio je Vulin i naglasio da za rešavanje migrantskog problema svih ovih godina Evropa nije uspela da formuliše jedinstvenu politiku i da je to jedan od razloga zašto migrantska kriza neće prestati, ali i zašto moramo da se povezujemo i vodimo računa o bezbednosti.

On je zahvalio austrijskom kolegi na kontinuiranoj pomoći koju nam pružaju u čuvanju granice i poslednjoj donaciji dronova, koji će srpskoj policiji pomoći da uspešnije čuva našu granicu i prostor.

Karner je istakao odličnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i trgovine narkoticima, koja je rezultirala uspešnim akcijama, ukazavši na to da će Austrija u borbi protiv ilegalnih migracija nastaviti da pruža podršku srpskim kolegama u čuvanju granice između Srbije i Severne Makedonije.

On je posebno istakao akciju u kojoj je početkom meseca zajedničkim radom i naporima srpske i austrijske policije uhapšen vođa organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila ljude.

Karner je naglasio da je situacija na Zapadnom Balkanu i Srbiji od značaja za Austriju i njenu bezbednost i da je zato u borbi protiv kriminala neophodno stalno jačanje saradnje kroz razmenu informacija i stalnih sastanaka kriminalističkih policija.

On je dodao da će u narednom periodu poseban akcenat biti stavljen na jačanje saradnje i u borbi protiv ekstremizma i sajber kriminala, i ukazao na to da se samo intenzivnom saradnjom policija može stati na put kriminalnim grupama.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Bogdan Pušić naveo je da je saradnja policija Srbije i Austrije intenzivirana od 2021. godine, posebno u oblastima borbe protiv krijumčarenja narkotika, trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, suzbijanja organizovanog finansijskog kriminala, suzbijanja krijumčarenja motornih vozila, krijumčarenja kulturnih dobara i suzbijanja visokotehnološkog kriminala, ali i u zajedničkim obukama.

Pušić se posebno osvrnuo na rezultate ostvarene u borbi protiv trgovine narkoticima, ističući da su istrage trajale po nekoliko meseci i zahtevale su primenu posebnih dokaznih radnji, kao i angažovanje većeg broja izvršilaca.

On je naglasio da će saradnja biti nastavljena i da će svi krakovi razbijenih organizovanih kriminalnih grupa biti takođe razbijeni kako bi one bile onemogućene da nanose štetu i bave se kriminalnim aktivnostima.

Direktor Savezne uprave kriminalističke policije Austrije Andreas Holcer pohvalio je odličnu saradnju dveju policija i rekao da je ona od izuzetnog značaja kako bi se osigurala bezbednost naših građana i država.

Holcer je ukazao na to da Srbija ima izuzetno značajnu ulogu u borbi protiv narkotika jer je tranzitna zemlja isto kao Austrija.

On je posebno istakao zajedničku akciju kriminalističkih policija dveju zemalja u kojoj je, nakon istrage, zaplenjeno 60 kilograma kanabisa, više hiljada evra i uhapšene četiri osobe, među kojima su i srpski državljani.

Holcer je dodao da su ostvareni značajni rezultati i u borbi protiv trgovine i krijumčarenja ljudi, te da je kriminalistička policija Austrije, u saradnji sa kolegama iz Srbije, uhapsila krijumčara ljudima u Srbiji, iračkog državljanina, za koga se sumnja da je bio umešan u 123 slučaja krijumčarenja ljudi.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu