subota - 13 avgusta 2022
21 °c
Belgrade
21 ° Ned
26 ° Pon
27 ° Uto
31 ° Sre

Otvoren istraživački centar Stomatološkog fakulteta

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas, na 74-godišnjicu osnivanja Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Implantološko-istraživački centar s laboratorijama i edukativnim centrom, jedinstven na Balkanu.

Brnabić je na svečanosti, kojoj su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, poručila da je ulaganje u obrazovanje garant uspešne budućnosti zemlje i garant da ćemo zadržati mlade.

To pokazuje potpuno novo lice našeg obrazovnog sistema i visokog školstva i naš novi odnos prema kulturi, dodala je ona i objasnila da je reč o savremenom zdanju, koje ima najbolje uslove za rad i usavršavanje.

Stomatološki fakultet je treći na Šangajskoj listi u svojoj kategoriji, što nije dovoljno poznato, rekla je premijerka, podsetivši na to da je nedavno otvorena nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka.

Sada obeležavamo sličan, ako ne i veći uspeh – otvaranje nove zgrade i jedne istraživačke institucije – nove laboratorije gde će i naučni kadar i studenti stvarati novu vrednost i pružati novo znanje ne samo za Srbiju, već i za ceo svet.

Imamo planove za nove zgrade Biološkog fakulteta, Fakulteta bezbednosti i Fakulteta muzičke umetnosti, najavila je Brnabić.

Ružić je ukazao na to da će Implantološko-istraživački centar biti opremljen najsavremenijom opremom, dodavši da je resorno ministarstvo podržalo izgradnju i opremanje tog centra, pri čemu je u 2021. godini izdvojeno oko 74 miliona dinara za tu namenu.

Prema njegovim rečima, osim plana za rekonstrukciju i izgradnju novih zgrada fakulteta, Ministarstvo predviđa i izgradnju novih studentskih domova i proširenje kapaciteta postojećih.

Dekan Stomatološkog fakulteta Aleksa Marković istakao je da je taj fakultet nosilac stomatološke struke i nauke u našoj zemlji i okruženju.

U centru su kompletno opremljene tri studentske vežbaonice sa 12 radnih mesta, kao i odgovorajući rendgen-kabineti za neposrednu dijagnostiku, planiranje i kontrolisanje terapijskih postupaka, rekao je on i dodao da su sve vežbaonice povezane sa seminarskim salama.

Prodekan za finansije Stomatološkog fakulteta Vojkan Lazić rekao je za agenciju Tanjug da je ideja o centru potekla još pre deset godina, a da su izgradnja i opremanje objekta površine 4.900 kvadrata koštali oko 600 miliona dinara, pri čemu je Falultet iz sopstvenih sredstava izdvojio 450 miliona.

U centru će se, kako je rekao, sprovoditi najsavremeniji istraživački projekti, a građani će moći da dobiju najsavremeniju uslugu ugradnje implantata zuba.

Prema njegovim rečima, Edukativni centar koncipiran je tako da će se u njemu organizovati edukativni kursevi i za stomatologe iz celog sveta.

Lazić je naveo da će, zahvaljujući novom centru, koji će početi da radi 1. oktobra, doći do unapređenja nastave, pa će studenti imati vežbe na najsavremenijim aparatima.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu