Ove nedelje nova organizacija zbrinjavanja kovid pacijenata

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da će u toku ove nedelje tri do pet infektivnih odeljenja opštih bolnica u Srbiji biti uključeno u zbrinjavanje kovid pacijenata.

Đerlek je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da će Ministarstvo zdravlja, zbog velike udaljenosti pojedinih mesta od tri glavne kovid bolnice – Batajnica, Novi Sad i Kruševac i rizika transporta teških pacijenata do njih, u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji zbrinjavati kovid pacijente na infektivnim odeljenjima opštih bolnica.

On je podvukao da se pristupilo ovom rešenju ne zato što imamo problem sa popunjenošću kapaciteta, jer je ona u ovom trenutku približno 35 odsto, već zbog kvalitetnije zdravstvene zaštite kovid pacijenata.

Prema njegovim rečima, ovakva organizacija neće ugroziti normalno funkcionisanje bolnica kad su u pitanju ne-kovid pacijenti, a značiće puno pacijentima koji neće morati da se transportuju predaleko.

Težište problema je ponovo na kovid ambulantama, tako da im je produžen rad do 22 časa, a ambulante u Zemunu, Novom Beogradu i Paliluli rade 24 časa, precizirao je državni sekretar, navodeći da se u toku 24 časa obavi približno 250 pregleda.

Bez obzira na to što se očekuje povećanje broja zaraženih i hospitalizovanih, nema mesta za paniku, ali nam je potrebna opreznost i lična i kolektivna odgovornost, poručio je Đerlek.

On je upozorio na to da se neopravdano ignoriše prisustvo koronavirusa koji nam i dalje zadaje probleme zbog malog procenta vakcinacije i nepoštovanja epidemijskih mera, što je virusu omogućilo neprestano mutiranje i proboj imuniteta.

Prema njegovim rečima, sada jeste klinička slika blaža, ali starijim pacijentima sa teškim hroničnim bolestima koji nisu primili četvrtu dozu život može biti ozbiljno ugrožen.

Država je nabavila potrebne vakcine i najsavremenije antivirusne lekove kao što je „Pakslovid“, te i podvarijante omikrona reaguju na njih. Zato je moja molba da se ljudi vakcinišu i na vreme jave prvoj kovid ambilanti, podvukao je Đerlek.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.02.2024. Istaknute vesti za 24.02.2024. Istaknute vesti za 23.02.2024. Istaknute vesti za 22.02.2024. Istaknute vesti za 21.02.2024. Istaknute vesti za 20.02.2024.