sreda - 10 avgusta 2022
22 °c
Belgrade
22 ° Čet
24 ° Pet
22 ° Sub
19 ° Ned

Poboljšana fiskalna disciplina uprkos globalnoj krizi

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da kroz novi sistem fiskalizacije dnevno prođe između 10 i 11 miliona računa, a da građani putem mobilnog telefona skeniranjem QR koda provere 7.000 do 8.000 fiskalnih računa.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da su uvođenje elektronskog sistema fiskalizacije i elektronskih faktura dva najvažnija reformska koraka koje to ministarstvo sprovodi ove i naredne godine jer menjaju način na koji funkcioniše privredni sistem i pomažu u suzbijanju sive ekonomije.

Ministar je rekao da je Poreska uprava od 5. maja sprovela 6.300 terenskih kontrola i zatvorila 850 radnji na 15 dana zbog kršenja propisa, među kojima je najviše privrednih subjekata koji ranije nisu imali obavezu da izdaju fiskalne račune, kao što su frizeri, teretane i sportski klubovi.

Prema njegovim rečima, Srbija je za ovaj reformski korak dobila pohvale velikog broja međunarodnih institucija jer je uprkos velikoj globalnoj krizi poboljšala fiskalnu disciplinu.

On je naveo podatak da je od 1. juna 10.000 javnih preduzeća i ustanova i 60.000 privatnika u sistemu eFaktura, koji omogućava da se promet između privrednih društava evidentira i čuva u elektronskom obliku, bez papirologije.

Sve se to radi digitalno, što je izuzetno važno, a do kraja godine, kada sistem zaživi i za privatne subjekte koji su obveznici PDV-a, stvorićemo preduslove za povraćaj PDV-a u jednom danu, što će omogućiti našoj privredi da bolje funkcioniše, naglasio je ministar.

Mali je za sledeću godinu najavio uvođenje sistema eOtpremica, koji predviđa da se uvoz robe, promet među privrednicima i maloprodaja povežu u jedinstveni sistem.

Prema njegovim rečima, to će omogućuti apsolutnu kontrolu nad prometom, doprineti suzbijanju sive ekonomije i stvoriti osnovu za efikasniji i atraktivniji privredni sistem.

Sve to radimo kako bismo zaposlili što veći broj ljudi, privukli što više investitora i učinili sistem što transparentnijim, zaključio je ministar.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu