Pomoć Bugarskoj da osigura plovnost Dunavom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović najavio je danas da će se za dva dana u Sofiji sastati sa svojim bugarskim kolegom kako bi se dogovorili o načinu da se obezbedi plovnost Dunava kroz tu zemlju i omogući da ugalj i nafta stižu baržama u Srbiju.

Momirović je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da je za nas luka Konstanca verovatno najvažnija luka jer ćemo preko nje dopremiti najveći deo energenata, uglja i nafte.

Za dva dana idem u Sofiju da sa mojim kolegom probam da nađem neka rešenja jer je tamo najkritičniji saobraćaj, da vidimo da li možemo da im pomognemo, rekao je ministar i dodao da će u Bugarsku biti upućeni bageri i stručnjaci kako bi se Dunav u toku kroz tu zemlju vratio u plovno stanje.

On je ukazao na to da je Srbija verovatno jedina zemlja u Evropi u kojoj rečni saobraćaj nije zaustavljen i da je samo ograničen na tri mesta: na Savi kod Bariča, kod Čortanovaca i Futoga, ali da se i na tim lokacijama odvija.

Momirović je naveo da je Ministarstvo u cilju obezbeđivanja nesmetane plovidbe uputilo interventne bagerske ekipe da saniraju sprudove koji su se pojavili.

Kada je počela ratna kriza videli smo u kom pravcu stvari idu. Fokusirali smo se na rečni saobraćaj, jer smo znali da će on imati ključnu ulogu u transportu energenata i zato imamo vodeću ulogu u Evropi. Sada pokušavamo da pomognemo nekim drugim državama da i one stave svoj plovni put u redovno stanje, rekao je Momirović.

On je, takođe, najavio da će rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin biti pušten u saobraćaj do sredine septembra, naglasivši da se radi na velikom broju infrastruktirnih projekata u Srbiji, uprkos ratu u Ukrajini i energetskoj krizi.

Ministar je izrazio očekivanje da će deonica Moravskog koridora do Kruševca biti završena do kraja godine, a da će u februaru ili martu 2023. godine Valjevo dobiti brzu saobraćajnicu do Lajkovica i auto-puta “Miloš Veliki”.

Prema njegovim rečima, obilaznica oko Beograda trebalo bi da bude spojena sa auto-putem za Niš kod Bubanj potoka tokom marta naredne godine.

Momirović je najavio da će sutra kod Merošine obići radove na izgradnji auto-puta prema Prištini, kao i na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.