Postignut dogovor o jačanju ekonomske saradnje sa Kubom

HAVANA

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je Kuba naš tradicionalni prijatelj, koji nas verno i dosledno podržava u međunarodnim forumima kada je u pitanju zaštita našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Selaković je, sumirajući posetu toj zemlji, istakao da nam Kuba pomaže u promociji i zaštiti naših interesa po pitanju Kosova i Metohije u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu.

Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na neka druga polja, naročito u oblasti ekonomije, a u tom smislu su dogovoreni i neki konkretni poslovi, naveo je ministar.

On je izrazio zadovoljstvo što je latinoameričku i karipsku turneju započeo upravo posetom ovoj zemlji, posebno imajući u vidu to da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju 120 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Selaković je preneo da je delegacija Ministarstva spoljnih poslova razgovarala sa potpredsednikom Kube Salvadorom Antonijom Valdesom Mesom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigesom Pariljom.

Šef srpske diplomatije se tokom boravka u Havani sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Huanom Estebanom Lasom Ernandesom, ministrom spoljne trgovine i stranih investicija Rodrigom Malmijerkom Dijasom i ministrom kulture Alpidijom Bautistom Alonsom Grauom.

Tom prilikom je, kako je dodao, sa ministrom kulture Kube potpisan sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.

Selaković će narednih dana posetiti Kolumbiju, gde će, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati inauguraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege.

Ministar će se tokom boravka u Bogoti sastati sa ministrom spoljnih poslova Kolumbije, kao i sa brojnim visokim zvaničnicima država iz ovog dela sveta.

Nakon Kolumbije, tokom naredne nedelje, šef srpske diplomatije boraviće u zvaničnim posetama Kostariki i Venecueli.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.