petak - 12 avgusta 2022
23 °c
Belgrade
23 ° Sub
23 ° Ned
26 ° Pon
28 ° Uto

Potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Egipta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i Program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta, koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada dveju zemalja o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između egipatske i srpske vlade potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar Šukri, kao i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Egipta.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva životne sredine Egipta o saradnji u oblasti životne sredine potpisali su ministar Šukri i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša potpisali su šefovi diplomatija dveju zemalja Nikola Selaković i Samih Šukri.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji Radio-televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, dok su direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić i ministar Šukri potpisali Memorandum o saradnji između Muzeja u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa potpisali su direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić i ministar Šukri, a njih dvojica stavili su i paraf i na Memorandum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić i egipatska ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOC) – „Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja“.

Vučić je prethodno Al Sisiju uručio Orden Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Arapske Republike Egipat.

Pre toga, održan je tet-a-tet sastanak predsednika dveju zemalja, po čijem su se završetku sastale i delegacije Srbije i Egipta.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu