Prioritet Beograda očuvanje mira i stabilnosti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da naša zemlja nastupa na najnovijoj rundi razgovora u Briselu na najvišem nivou sa jasnom agendom na kojoj su prioritet mir i stabilnost, poručivši da Srbija insistira na poštovanju međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Brnabić je, gostujući na Televiziji Prva, istakla da nam je cilj da sačuvamo mir i obezbedimo stabilnost, dodavši da će se u Briselu danas govoriti o spornim temama – ličnim kartama i tablicama, koje Aljbin Kurti koristi za stalne provokacije.

Ona je podsetila na to da ni Evropska unija ni Kvinta nisu mogle da da ga spreče u nameri da u dva navrata ukine osnovna ljudska prava Srba sa severa Kosova i Metohije.

Ne vidim da Aljbin Kurti želi da odustane od sprovođenja svojih namera, a to je da protera Srbe sa Kosmeta, istakla je premijerka.

Ona je ukazala na to da je predsednik Vučić dostavio Briselu dokument sa tačnim brojem napada na Srbe, upada albanskih snaga pod punim naoružanjem na naše teritorije, primera skrnavljenja crkava i manastira i napada na imovinu Srba.

Predsednica Vlade je poručila i da je Srbija otvorena za razgovore na sve teme kao što su snabdevenost energentima na Kosmetu i nestale osobe, ali da prištinski političari za to nisu spremni.

Govoreći o subvencijama poljoprivrednim proizvođačima koje su dogovorene, Brnabić je istakla da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava za te namene, pri čemu, za sada, neće biti poskupljenja suncokretovog ulja.

Premijerka je izrazila zahvalnost poljoprivrednicima na saradnji i spremnosti da se dođe do dogovora, dodavši da nisu ispunjeni svi njihovi zahtevi ali da je pronađen kompromis, a to je cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu.

Prema njenim rečima, dogovorene su i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara kako bi se i tu smanjili troškovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača.

Ona je, takođe, navela da će se povećati premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati i sa mlekarima i stočarima.

Brnabić je ocenila da su dogovori sa poljoprivrednicima obezbedili jedinstvo i unutrašnju stabilnost pred izuzetno teške razgovore predsednika Vučića u Briselu.

Premijerka je istakla i da Vlada ulaže napore da se stabilizuje proizvodnja električne energije u zemlji i da se obezbede dovoljne rezerve struje, kako ne bi bilo restrikcija.

Ona je objasnila da je cilj da se ušteda električne energije realizuje po planu pre krize, odnosno da se sprovode mere energetske efikasnosti, podsetivši na to da je Ministarstvo rudarstva i energetike u tom cilju pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata, prozora i fasade.

Brnabić je, govoreći o najavljenom poskupljenju struje od 6,5 odsto bez PDV-a, poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budžet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.

Prema njenim rečima, država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.