Priština odložila odluku o registarskim tablicama i dokumentima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je Srbija odlučnom i intenzivnom diplomatskom borbom uspela u tome da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima za 30 dana.

Petković je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) izrazio nadu da ćemo u periodu ispred nas u Briselu, uz tešku političku borbu, probati da dođemo do kompromisnog rešenja.

On je preneo da je Priština i nakon ponoći nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument.

Razgovaramo sa Srbima na Kosmetu, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, ali naš narod ne može više da trpi teror Aljbina Kurtija, poručio je direktor Kancelarije.

Petković je ukazao na to da je jasno da su Kurti i Priština želeli sukobe, navodeći da su u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice doveli stotine oklopnih vozila i naoružanih specijalaca Rosu, koji su, kako je rekao, imali za cilj da tokom noći upadnu na sever Kosmeta i obračunavaju se sa golorukim srpskim narodom.

On je naglasio da je situacija veoma dramatična i da je Beograd na to upozoravao nedeljama i mesecima unazad.

Prema njegovim rečima, jučerašnje obraćanje predsednika Srbije bila je molba da sačuvamo mir i stabilnost i molba Kvinti da urazumi Kurtija.

Direktor Kancelarije je, odgovarajući na pitanje šta će sada učiniti Srbi na Kosmetu i da li se dve strane vraćaju na pregovarački sto, istakao da je Beograd u stalnom kontaktu sa srpskim narodom, te ponovio da se ne može jednostrano, protiv-pravno primenjivati sporazum.

To je onda kršenje sporazuma. Jedino mesto gde to možemo da rešavamo jeste Brisel. Spremni smo na dijalog i uvek insistiramo na dijalogu, koliko god da su teška pitanja koja se nalaze na briselskom stolu, predočio je on.

Budite uvereni u to da ćemo učiniti sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, poručio je Petković i upozorio na to da Kurti ne poštuje institucije i ide u otvorenu institucionalnu borbu i svakodnevno nasilje prema Srbima.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.