utorak - 6 decembra 2022
7 °c
Belgrade
7 ° Sre
8 ° Čet
10 ° Pet
14 ° Sub

Rešavanje stambenog pitanja povratnika po Sporazumu o readmisiji

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Svetlana Velimirović i vođa Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ u Srbiji Marija Bogdanović zaključile su Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom za srpske državljane, povratnike po Sporazumu o readmisiji.

Sredstva za kupovinu ovih kuća obezbeđena su za projekat “Reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja”.

Navedenim projektom predviđena je kupovina seoskih kuća sa okućnicom i dodela paketa malog granta za adaptaciju ili opremanje predmetne nekretnine. Ukupna vrednost projekta iznosi 204.109 evra, od čega je za otkup seoskih kuća sa malim grantom namenjeno 193.500 evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, izabranim putem javnog poziva koji će Komesarijat objaviti u narednom periodu. Predviđeno je da se projekat realizuje do 31. jula 2023. godine.

Ovu donaciju obezbedila je Vlada Nemačke u okviru programa “Migracije za razvoj” i predstavlja jedinu i najveću bespovratnu pomoć za povratnike po Sporazumu o readmisiji u ovoj godini.

Velimirović je istakla da će ova značajna donacija omogućiti da se 15 porodica reintegriše i trajno reši stambeno pitanje u svojoj zemlji, pri čemu je izrazila zahvalnost Nemačkoj ne samo na ovoj donaciji, već i na drugim projektima kojima podržava rad Komesarijata za izbeglice i migracije.

Bogdanović je navela da će rešavanje stambenog pitanja najugroženijih povratnika rezultirati boljom budućnošću i boljim uslovima života povratnika.

Prema njenim rečima, ova podrška obezbeđuje održivo i trajno stanovanje, što direktno vodi ka boljoj socijalnoj i ekonomskoj (re)integraciji povratnika.

Pored podrške u vidu održivog stanovanja, porodicama će biti pružena i sva ostala neophodna podrška u ostvarivanju drugih prava i usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, upisa u obrazovne ustanove i upućivanja na mere podrške drugih organizacija koje nude programe socioekonomskog osnaživanja, objasnila je ona.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

decembar 2022.
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu