Sačuvaćemo naš narod na Kosmetu od pogroma i progona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u obraćanju građanima, nakon najnovije runde razgovora u Briselu na najvišem nivou, da smo dovedeni u tešku situaciju, ali da neće biti izbegličkih kolona Srba sa Kosmeta i da ćemo sačuvati naš narod u pokrajini od pogroma i progona, ako NATO to ne bude želeo.

Vučić je, podsetivši na početku obraćanja na to da se na Kosovu i Metohiji još od 1999. godine sprovodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom, objasnio građanima šta se zbivalo u Briselu, šta nas čeka, šta možemo i šta ćemo tim povodom preduzeti.

Predsednik je naveo da je delegacija Beograda u Briselu, u nastavku dijaloga sa Prištinom, imala četiri zadatka.

Uradili smo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije – da nismo bili dovoljno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dođe, objanio je Vučić.

Takođe, kako je dodao, morali smo da brinemo i o tome kako će to u svim delovima sveta da izgleda, da li ćemo mi da budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, vodi u nestabilnost i nesigurnost, ili ćemo dati više nego što je moguće kako bi se videlo da je druga strana ta koja ne želi ništa, već vodi u nestabilnost, nemire, sukobe i rat.

Prema njegovim rečima, četvrti zadatak jeste da obezbedimo opstanak našeg naroda na Kosmetu.

Na drugoj strani, kako je naglasio, Albanaci na Kosmetu imaju dva cilja, a to su ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i konačni progon i proterivanje srpskog življa iz pokrajine, zbog čega su Aljbin Kurti i albanska strana odbijali sve predloge naše delegacije u Briselu.

On je predočio da tačka 7 o slobodi kratanja sporazuma iz 2011. kaže da će vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosmetu koristiti RKS ili KS tablice i da će svaka strana uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje sporazuma, kao i da će privremena mera vlasti u Beogradu biti da omogući vozilima sa Kosova i Metohije, koja imaju KS tablice, da putuju preko njene teritorije ili na njenu teritoriju.

Međutim, kako je dodao, Kurti je u Briselu rekao da svi moraju da imaju RKS tablice, a ne KS koje izdaje Unmik i koje su statusno neutralne.

U sporazumu iz 2011. u tački 3 se ističe da svaka strana može primeniti lične karte praćene pisanim ulazno-izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju, objasnio je Vučić i dodao da su Albanci rekli da hoće da izdaju dokument kao što centralna Srbija izdaje njima kada ulaze u centralnu Srbiju, ali i za Srbe sa severa Kosmeta.

Prema njegovim rečima, naša strana je pristala na to da izdaju koji god hoće papir za Srbe iz centralne Srbije, ali da ne mogu da izdaju te papire Srbima sa Kosmeta, jer oni nisu druga strana, niti su u tranzitu.

Predsednik je rekao da je našoj strani bilo stalo da napravi sporazum, gotovo po svaku cenu, kako se ne bio ugrozio život nijednog čoveka na KiM, ali da Priština to nije htela da prihvati.

Vučić je naveo da je delegacija Prištine u Briselu ponudila da se razgovara o takozvanom generalnom sporazumu, koji sadrži šest tačaka:

  1. Generalni principi biletarnih odnosa: a) međusobno priznanje, b) ulazak u sve međunarodne organizacije;
  2. Rešavanje problema iz prošlosti: a) rešavanje problema nestalih, b) konstatovanje i rešenje problema silovanih osoba, v) raseljena lica, g) da se reši pitanje uništenja javne svojine i artefakata koje je Srbija navodno otela, d) Srbija da plati ratnu odštetu;
  3. Saradnja u budućnosti;
  4. Isti odnos i ista prava manjina – što bi značilo ista prava Srba na Kosmetu i Albanaca u Bujanovcu i Preševu;
  5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma,
  6. Rešavanje nesporazuma.

Vučić je pozvao NATO da prekine upade specijalnih kosovskih jedinica na sever pokrajine i da počne da primenjuje sporazume koje su sami potpisali.

On je naveo da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio da postoji jasan dogovor o pokretima prema severu, a koji je Priština više puta prekršila.

Predsednik je preneo i da je načelnik generalštaba Milan Mojsilović danas razgovarao sa komandantom Kfora, kojem je poručio da je njihov posao da spreče dolazak specijalnih kosovskih jedinica na sever.

Prema njegovim rečima, situacija je veoma teška, ali ćemo u narednih 10 dana grčevito tražiti kompromis i nadam se da ćemo uspeti.

On je dodao da su predstavnici Srba nakon današnjeg sastanka podržali rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rešenjem, i naglasio  da su tražili i dobili garancije da se pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi.

Vučić je istakao da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja prištinskih institucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci, sudije i tužioci.

Doći će do potpune razgradnje briselskog poretka. Srbi više ne žele da budu bilo čiji taoci i imaće punu podršku Srbije, poručio je predsednik.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.