Selaković prisustvovao inauguraciji predsednika Kolumbije

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao je danas u Bogoti inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

Selaković je tom prilikom preneo lične čestitke Aleksandra Vučića novom kolumbijskom predsedniku, koji je izrazio želju da se što skorije sretne sa našim predsednikom.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je Kolubija četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, poručivši da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija brojne potencijale sveobuhvatne saradnje.

Ministar je rekao da je inauguracija jedan od najposećenijih događaja u ovom delu sveta, kojem prisustvuju predsednici Paragvaja, Ekvadora, Kostarike, Dominikanske Republike, ali i ministri spoljnih poslova drugih latinoameričkih i karipskih zemalja.

U tom pogledu, on je naglasio da je ovo bila prilika da razgovara sa nekoliko ministara spoljnih poslova, ali i drugim visokim zvaničnicima latinoameričkih država.

Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika Kolumbije bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju koje je za nas od najvišeg nacionalnog i političkog značaja, ali i da one, koji su priznavači Kosmeta, upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima, predočio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je jutros razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom.

Paragvaj podržava Srbiju po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i naš je dosledni saradnik u međunarodnim organizacijama, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija i Paragvaj imaju brojne potencijale za saradnju, a sledeće godine naše zemlje obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, te je tim povodom pozvao paragvajskog ministra da poseti Srbiju.

Šef srpske diplomatije imao je, tokom boravka u Bogoti, i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Brazila Karlosom Alberom Frankom Fransom.

Brazil je naš najvažniji partner u Latinskoj Americi, obim trgovinske razmene je najveći kada su u pitanju zemlje ovog dela sveta, a dogovorili smo i razmenu poseta ekonomskih delegacija, kao i započinjanje redovnih političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova, preneo je on.

Ministar je posebno izdvojio to što je Brazil 2022/23. godine nestalna članica Saveta bezbednosti UN, naglasivši da na sednicama o radu UNMIK-a ta zemlja čvrsto podržava naše pozicije.

Jedan od sagovornika šefa srpske diplomatije bio je i potpredsednik Republike El Salvador Feliks Uljoa, kojeg je u sadržajnom razgovoru zamolio da razmotri svoje pozicije i stav po pitanju Kosova i Metohije.

To je država koja je veoma zainteresovana da razvija saradnju sa Srbijom u oblasti bezbednosti, sporta i poljoprivrede, konstatovao je Selaković i preneo da je potpredsednik Uljoa izrazio želju da u što skorijem periodu poseti Srbiju.

Šef srpske diplomatije će naredna dva dana boraviti u zvaničnoj poseti Kostariki, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova i brojnim zvaničnicima te zemlje, a nakon toga svoju posetu zemljama Latinske Amerike završava u Venecueli.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 25.06.2024. Istaknute vesti za 24.06.2024. Istaknute vesti za 23.06.2024. Istaknute vesti za 22.06.2024. Istaknute vesti za 21.06.2024. Istaknute vesti za 20.06.2024.