Spojen novi most na Savi kod Šapca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovali su danas spajanju novog mosta na Savi kod Šapca, u okviru izgradnje auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica.

Vučić je tom prilikom najavio da će za približno godinu dana biti završen ceo auto-put od Rume do Šapca, dok će brza saobraćajnica do Loznice biti puštena u rad do kraja septembra 2024. godine.

On je rekao da je ponosan na to što Srbija finansira sopstveni razvoj i što i u uslovima velike krize nije prekinut nijedan veliki projekat, navodeći da je projekat puta Ruma–Šabac finansiran iz budžeta, bez preopterećenja stope javnog duga.

Završnim radovima na spajanju mosta prisustvovali su i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev, direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, kao i predstavnici lokalnih opština i izvođača radova.

Most na Savi kod Šapca deo je auto-puta do Rume, a čine ga prilazne konstrukcije u dužini od 300 i 400 metara i glavni raspon preko reke od približno 600 metara. Glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma „Azvirt“.

Dužina ove građevine iznosi 1,33 kilometra, a fundiran je na 371 šipu, sa ukupno 45 naglavnih greda i 47 stubova.

Most je deo auto-puta Ruma–Šabac, dužine 21 kilometar, a deo istog projekta je izgradnja i brze saobraćajnice Šabac–Loznica dužine 54 kilometra, tako da će most kod Šapca spojiti budući auto-put i brzu saobraćajnicu.

Ukupna dužina tri deonice koje će povezati Sremski i Mačvanski okrug iznosi 77 kilometara, a procenjena vrednost posla je 467,5 miliona evra. Auto-put će imati šest traka, a brza saobraćajnica četiri saobraćajne trake.

Investicija je važna i zato što se nastavlja na budući Fruškogorski koridor, od Novog Sada do Rume, u dužini od 45 kilometara, tako da će ceo potez od Novog Sada do Loznice biti dug ukupno 122,4 kilometra.

Saobraćajnica Ruma–Šabac–Loznica povezaće 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu, a biće i najkraća veza između Beograda i Novog Sada sa Republikom Srpskom i BiH preko graničnog prelaza Badovinci i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbužnica kod Loznice.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023.