Srbija i Egipat nastavljaju da unapređuju višedecenijsko prijateljstvo

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hasanom Šukrijem.

Selaković je izrazio uverenje da je poseta predsednika Al Sisija Beogradu kruna naših odnosa i da će dati ključan doprinos daljem razvoju prijateljstva dveju zemalja, što potvrđuje i objavljivanje Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva između Srbije i Egipta.

Dve zemlje povezuje iskreno višedecenijsko prijateljstvo, koje ćemo nastaviti da unapređujemo kroz jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, rekao je ministar.

U sećanju našeg naroda je, kako je naveo, snažno urezana saradnja koju su Beograd i Kairo ostvarivali kao osnivači i stubovi Pokreta nesvrstanih, pri čemu Srbija nastavlja da baštini politiku prijateljstva prema Egiptu i celoj Africi.

Selaković je posebnu pažnju u razgovoru posvetio potencijalima za unapređenje ekonomske saradnje, koja je, kako je konstatovao, danas daleko ispod realnih mogućnosti i interesa dveju strana.

Prema njegovim rečima, Srbija podržava egipatsku inicijativu da tokom narednih šest meseci bude održan mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, a opredeljeni smo i za otpočinjanje pregovora o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Šef srpske diplomatije je izrazio naročitu zahvalnost zbog razumevanja pozicije Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, iskazavši nadu da će Egipat nastaviti da pruža aktivnu podršku stavovima Srbije u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 13.07.2024. Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024.