Srbija i Grčka opredeljene za produbljivanje saradnje

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom, da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Grčke i njeno aktivno zauzimanje za nastavak proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da dve zemlje ostaju dosledne u uzajamnoj podršci po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa, dodavši da je za Srbiju članstvo u EU strateško opredeljenje i da joj je izuzetno važna podrška procesu evropskih integracija.

Svi mi koji živimo u ovom delu Evrope pokazujemo jasno opredeljenje da se koncentrišemo na ono što je budućnost naših građana i država, naveo je ministar.

On je preneo da je u razgovoru sa grčkim kolegom potvrđen odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti i solidarnosti dvaju bratskih naroda i dveju prijateljskih zemalja.

Srbija i Grčka su opredeljene za produbljivanje saradnje, proširenje dijaloga u svim oblastima i za doslednu uzajamnu podršku po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa, naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost Grčkoj za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije, koje je prvorazredno državno i političko pitanje.

Selaković je napomenuo da je sa šefom grčke diplomatije razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, afirmišući podršku dijalogu kao jedinom razumnom sredstvu za iznalaženje rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Pokazali smo, kako je dodao, da se zalažemo za postizanje održivog, trajnog i kompromisnog rešenja zasnovanog na poštovanju i zadovoljenju interesa i Srba i Albanaca na Kosmetu.

Za nas je dragocena podrška koja dolazi od zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, rekao je ministar, naglasivši da Srbija ostaje dosledna u podršci teritorijalnom integritetu Grčke na kopnu i na moru, koja je neodvojiva od poštovanja međunarodnog javnog prava.

Selaković je istakao da je za Srbiju od prvorazrednog značaja očuvanje mira i stabilnosti, ističući da u tom smislu Srbija i Grčka dele identično mišljenje da očuvanje mira i stabilnosti nema nikakvu razumnu alternativu.

Šef srpske diplomatije je ukazao na značaj uspostavljenog trilateralnog formata Srbija, Grčka i Kipar i izrazio nadu da će uskoro biti nastavljeno održavanje tih sastanaka, ali i kvadrilateralnog formata poput onog koji Srbija i Grčka imaju sa Bugarskom i Rumunijom.

On je naveo da je ministru Dendijasu ponovo predstavio inicijativu „Otvoreni Balkan“, izrazivši očekivanje da će Grčka podržati taj format, koji nije samo na liniji Srbija–Severna Makedonija–Albanija, već da su svi na Zapadnom Balkanu pozvani da učestvuju, kao i uverenje da Grčka ne samo kroz podršku, već i kroz konkretno učešće, tu može da nađe svoje mesto.

Selaković je pozvao grčke investitore da ulažu u Srbiju, koja je tri godine zaredom među prvima u svetu po direktnim stranim investicijama.

Takođe, šef srpske diplomatije je rekao da su dve zemlje zainteresovane za jačanje saradnje u oblasti energetike, naročito kada je reč o diverzifikaciji i snabdevanju važnim energentima kao što su gas ili tečni gas.

Posle susreta predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Micotakisa u Aleksandrupolisu, gde je otvoren LNG terminal, uvereni smo da ćemo izgradnjom interkonektora između Srbije i Bugarske i mi doći do gasa koji će dolaziti iz Aleksandrupolisa, odnosno preko Grčke i Bugarske, naveo je Selaković.

On je zahvalio Grčkoj na naporima i trudu koje ulaže tokom predsedavanja Procesu saradnje Jugoistočne Evrope, i izrazio zadovoljstvo zbog učešća na predstojećem samitu Procesa saradnje Jugoistične Evrope koji će biti održan u Solunu.

Dendijas je poručio da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona, dodavši da Grčka pruža političku podršku kako bi Srbija bila bliže EU i kako bi joj se pridružila.

Razumem da postoji zamor i frustracija zbog sporog procesa pristupanja EU, ali smatramo da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona, rekao je on.

Šef grčke diplomatije je naveo da je u poseti Beogradu u okviru turneje po Zapadnom Balkanu uoči samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, koji se održava sledeće nedelje u Solunu, posle 20 godina od Solunskog samita na kojem je pokrenuta agenda za Zapadni Balkan.

Dendijas je dodao da region treba da se kloni lažnih obećanja i onih koji žele da vrate sat regiona unazad i koji pokušavaju da ponovo nacrtaju mapu Balkana, ističući da to ne može da se dozvoli i da ceo region treba da gleda u zajedničku budućnost, a ne u prošlost.

On je naglasio da je Srbija ključni partner Evropske unije i pozvao Beograd da nastavi proces reformi i usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Šef grčke diplomatije je preneo da je sa Selakovićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji, navodeći da je potrebno da se vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom.

Dendijas je, govoreći o situaciji u regionu, istakao da promena granica u Bosni i Hercegovini nije način za put dalje, što je preneo i tokom posete Sarajevu.

Treba da pokušamo da pomognemo da se prevaziđu razlike i da gradimo regionalnu stabilnost i prosperitet kako bi se unapredila regionalna saradnja, naveo je šef grčke diplomatije.

Dendijas je naglasio da Grčka ostaje posvećena daljem jačanju veza sa Srbijom, koja je značajan partner grčkoj poslovnoj zajednici, navodeći da su grčki investitori uložili skoro tri milijarde evra u Srbiji, a da su grčke kompanije obezbedile blizu 25.000 radnih mesta.

On je pozdravio nameru Srbije da otvori turističku kancelariju u Atini, uz konstataciju da Grčka ostaje jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije.

Šef grčke diplomatije je dodao da je sa Selakovićem razgovarao i o interkonektivnosti u oblasti saobraćaja i logistike, o panevropskom koridoru, kao i o energetskoj saradnji, ističući da je LNG terminal u Aleksandrupolisu veliki korak ka regionalnoj saradnji u toj oblasti.

Dendijas se osvrnuo i na odluku Turske da obustavi pregovore sa Grčkom o rešavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima, poručujući da Grčka ostaje čvrsta u zaštiti svojih interesa u skladu sa međunarodnim pravom i poveljom UN.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.