Srbija i Ukrajina imaju šta da ponude jedna drugoj u oblasti energetike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom o pomoći koju Srbija pruža izbeglicama iz ove zemlje, kao i o sveukupnim ekonomskim odnosima dveju zemalja i unapređenju saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlović je tokom sastanka ocenila da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose zasnovane na međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Srbija je prihvatila izbeglice iz Ukrajine, pruža im pomoć i podršku, osigurali smo prava na boravak i rad jer želimo da se osećaju kao kod svoje kuće i uradićemo sve što možemo da im boravak u našoj zemlji bude dodatno poboljšan, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je dodala da mi u Srbiji, nažalost, znamo kako je teško biti u ratu i koliko je zahtevno obnavljati zemlju posle ratnih sukoba, u kojima naročito strada energetski sektor.

Prema njenim rečima, energetska situacija nigde u Evropi nije jednostavna, a Srbija se trudi da za svoje tržište obezbedi dovoljno energije i energenata, pri čemu je otvorena za unapređenje saradnje u energetici sa Ukrajinom.

Tolkač je izrazio zahvalnost na pomoći Ukrajincima koji su u prihvatnom centru u Vranju, ali i svuda u Srbiji pronašli spas od rata.

Znam da mnogi pokušavaju da ovde nastave svoje poslovanje ili školovanje. Vaša podrška nam mnogo znači i nadam se da ćemo moći da sarađujemo konkretnije u energetici jer smatram da naše države imaju šta da ponude jedna drugoj u ovoj oblasti, rekao je ambasador.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima saradnje u prevazilaženju poteškoća sa nabavkom energenata za predstojeću zimu, snabdevanju gasom, saradnji u elektroenergetskom sektoru, kao i razmeni iskustava i znanja u razvoju novih tehnologija.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.