Srbija na 23. mestu u svetu po rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da, prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu, Srbija zauzima 23. mesto od ukupno 146 zemalja.

Mihajlović je istakla da je Srbija najbolje rangirana u domenu političke moći i participacije žena u Vladi i Parlamentu, kao i pogledu postignuća u obrazovanju, gde je napredovala za 15 mesta u odnosu na 2021. godinu.

Prema njenim rečima, ostvaren je i napredak od 17 pozicija u domenu zdravlja, dok mnogo više moramo da radimo u stvaranju jednakih mogućnosti za žene u ekonomiji.

Imamo najbolje ranganje u poređenju sa zemljama regiona i kontinuirani napredak koji ostvarujemo samo nam je pokazatelj i podstrek da nastavimo sa sprovođenjem zakona i politika koje će omogućiti jednake uslove za žene i muškarce u Srbiji, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo u prethodnom periodu uradili mnogo, pre svega u uspostavljanju dobrog normativnog okvira, kao baze za sve dalje aktivnosti u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je istakla da je Srbija donela važne zakone i strategije, da je po prvi put zakonski regulisala pojam neplaćenog kućnog rada, kao i da uspešno uvodi rodno odgovorno budžetiranje u javne institucije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da se danas, uz pomoć Indeksa rodne ravnopravnosti, Srbija poredi sa najuspešnijim zemljama Evropske unije, kao i da realizuje važne projekte usmerene ka smanjenju nasilja nad ženama i devojčicama i ekonomskom osnaživanju žena.

Ipak, još mnogo posla je pred svima nama, jer sve dok i jedna žena trpi nasilje i diskriminaciju samo zato što je žena, naš posao nije završen. Društvo jednakih mogućnosti za sve građanke i građane Srbije je naš cilj, zaključila je Mihajlović.

Prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu najbolje su rangirane nordijske zemlje – Island, Finska, Norveška i Švedska, SAD se nalaze na 27. mestu, Crna Gora na 54. i Severna Makedonija na 69. mestu, dok je Bosna i Hercegovina na 73. poziciji.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023. Istaknute vesti za 28.11.2023. Istaknute vesti za 27.11.2023. Istaknute vesti za 26.11.2023. Istaknute vesti za 25.11.2023.