petak - 12 avgusta 2022
23 °c
Belgrade
23 ° Sub
23 ° Ned
26 ° Pon
28 ° Uto

Srbija na 23. mestu u svetu po rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da, prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu, Srbija zauzima 23. mesto od ukupno 146 zemalja.

Mihajlović je istakla da je Srbija najbolje rangirana u domenu političke moći i participacije žena u Vladi i Parlamentu, kao i pogledu postignuća u obrazovanju, gde je napredovala za 15 mesta u odnosu na 2021. godinu.

Prema njenim rečima, ostvaren je i napredak od 17 pozicija u domenu zdravlja, dok mnogo više moramo da radimo u stvaranju jednakih mogućnosti za žene u ekonomiji.

Imamo najbolje ranganje u poređenju sa zemljama regiona i kontinuirani napredak koji ostvarujemo samo nam je pokazatelj i podstrek da nastavimo sa sprovođenjem zakona i politika koje će omogućiti jednake uslove za žene i muškarce u Srbiji, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo u prethodnom periodu uradili mnogo, pre svega u uspostavljanju dobrog normativnog okvira, kao baze za sve dalje aktivnosti u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je istakla da je Srbija donela važne zakone i strategije, da je po prvi put zakonski regulisala pojam neplaćenog kućnog rada, kao i da uspešno uvodi rodno odgovorno budžetiranje u javne institucije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da se danas, uz pomoć Indeksa rodne ravnopravnosti, Srbija poredi sa najuspešnijim zemljama Evropske unije, kao i da realizuje važne projekte usmerene ka smanjenju nasilja nad ženama i devojčicama i ekonomskom osnaživanju žena.

Ipak, još mnogo posla je pred svima nama, jer sve dok i jedna žena trpi nasilje i diskriminaciju samo zato što je žena, naš posao nije završen. Društvo jednakih mogućnosti za sve građanke i građane Srbije je naš cilj, zaključila je Mihajlović.

Prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu najbolje su rangirane nordijske zemlje – Island, Finska, Norveška i Švedska, SAD se nalaze na 27. mestu, Crna Gora na 54. i Severna Makedonija na 69. mestu, dok je Bosna i Hercegovina na 73. poziciji.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu