ponedeljak - 15 avgusta 2022
26 °c
Belgrade
27 ° Uto
27 ° Sre
31 ° Čet
30 ° Pet

Srbija neće odustati od sećanja na žrtve Jasenovca

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, reagujući na reči hrvatskog ministra spoljnih poslova Gorana Grlića Radmana, a povodom zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatnu posetu Jasenovcu, da je Radman u svom obraćanju izneo neistine, dodajući da Zagreb ne bi trebalo da bilo kome drži lekcije o iskrenosti.

Selaković je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je hrvatski ministar spoljnih poslova u obraćanju javnosti  govorio o stvarima koje nisu tačne.

Upečatljivo je, prema rečima Selakovića, i da hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost.

Čuli smo da namera Vučića da ode na mesto fabrike smrti od 1941. do 1945. godine gde su u nacističkoj NDH stotine hiljada srpskih žena, dece staraca, mladića ostali bez života na najbrutalniji mogući način, nije shvaćena kao iskrena i ne kao odavanje pijeteta, već da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba pre formiranja Vlade, rekao je Selaković.

On je ukazao i da predstavnici i potomci žrtava, bez obzira da li su Srbi, Jevreji, Romi, ne žele da prisustvuju manifestaciji iza koje stoji hrvatska država, jer ne vide iskrenost u tome.

Ako je ovo evropska paradigma onda Evropa treba da se stidi. Je li to kao što rekoše ko više od Hrvatske može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih i manjinskih prava, rekao je on.

Ministar je naveo da, kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju jednu petinu prava koja uživaju pripadnici hrvatske manjine u Srbiji, bili bismo presrećni.

Koliko je sela koja još uvek nemaju struju samo što u njima žive srpski povratnici, koliko nemaju vodu, put? Da li nam pridike drži predstavnik države one u kojoj ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilična tabla?, upitao je Selaković.

Selaković je rekao da je odluka Hrvatske o zabrani predsedniku Srbije da poseti Jasenovac kao da vam neko zabrani da odete na grob, traži službenu najavu da odete na grob, položite cvet i zapalite sveću.

Onda tobož zalažući se za normalizaciju odnosa u direktnom obraćanju moj hrvatski kolega kaže da se Srbija još uvek nije suočila sa prošlošću. To kaže predstavnik države u kojoj se slobodno na centralnim trgovima postrojavaju crnokošuljaši, u kojoj je za „Dom spremni“ opšte prihvatljiv i raširen pozdrav, u kojoj ima desetine trgova i ulica koje nose naziv po najgorim ideolozima ustaške ideologije i zločinaca koji su sprovodili teoriju „trećine – trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu proterati“, ukazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da to govori neko ko dolazi iz države koja podiže spomenike pravosnažno osuđenih za terorizam u državama EU, kao što je Miro Barišić, čovek koji je ubio ambasadora Jugoslavije u Švedskoj.

On je napomenuo da njegov hrvatski kolega poteže i pitanje nestalih lica, njih 1.834, a ne navodi koliko je pripadnika srpskog naroda nestalih sa teritorije sadašnje Hrvatske.

Da li to neko nama spočitava i nama prebacuje odgovornost da nismo hteli ili nećemo da se sazna sudbina nestalih lica. Nama koji pokazujemo svojim delovanjem da smo tome posvećeni, rekao je on.

Selaković je naglasio da je apsolutno neistina da kada god hrvatski zvaničnici prelaze granicu uredno to najavljuju diplomatskim putem i notom.

To nije tačno, dao sam tri primera, a preko 700 nosilaca diplomatskih i službenih pasoša prešlo u Srbiju. Ako ministar nauke i obrazovanja dolazi u vašu zemlju zar to nije visoki funkcioner? Kada je Radovan Fuks bio nismo dobili nijednu najavu, nijednu notu, nije rečeno zašto dolazi. Nikada ih niko nije zaustavio, merio iskrenost razloga njihove posete, konstatovao je Selaković.

On je rekao da bi nam, da nije bilo inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre nešto manje od osam godina da obeležavamo datume, godišnjice i ličnosti od značaja za našu istoriju, za kulturu sećanja, za desetak godina neko drugi decu učio da smo mi vršili genocid.

Učili bi našu decu, kao što su u istoj državi koja nama prebacuje da se ne suočavamo sa prošlošću, govori zvanično o tome da je Jasenovac bio radni logor. A reč je o jednom od najvećih stratišta žrtava nacističkog terora u celom svetu. Falilo je samo da kažu da su ljudi tamo dobrovoljno odlazili, a ne da su vezivani žicom i stočnim vagonima prevoženi, poručio je on.

Šef srpske diplomatije je upitao da li od njih treba da učimo kako se suočava sa prošlošću.

Ne, mi smo ti koji se svakoj žrtvi poklonimo, sankcionišemo one koji su nad drugim narodima vršili zločin, nismo neko ko će pripisivati kolektivnu odgovornost. Ko god očekuje da ćemo da sedimo i ćutimo, slušamo raznorazne neistine i  izmišljotine, taj se vara, poručio je Selaković i dodao da će Srbija znati da zaštiti dostojanstvo.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu