Srbija nikada neće zaboraviti stradale i prognane u akciji „Oluja“

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas da naša zemlja nikada neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi tokom akcije „Oluja“ 1995. godine.

Srbija se i ovog 4. avgusta sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, kao i više od 700 onih koji su u pomenutoj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije.

Za počinjene zločine nad nevinim civilima u „Oluji“  niko nije odgovarao, klima neprijateljstva ostala je, nažalost, nepromenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno. U Republiku Hrvatsku se vraćaju retki i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji.

Srbima proteranim iz Hrvatske i dalje se ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište.

Takođe, Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije i drugo.

Komesarijat za izbeglice i migracije je svih ovih godina, pored ostalog, radio na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljenih lica.

Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Republike i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program. Iz budžeta Srbije dodatno su ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao.

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić u maju 2022. godine urađen je snimak stanja potreba među izbegličkom populacijom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i utvrđeno da još približno 10.000 izbegličkih porodica nema obezbeđen svoj krov nad glavom.

To, uz 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova i Metohije koje se takođe nalaze u urgentnoj potrebi za stambenim rešenjem, predstavlja značajan broj porodica koje nemaju svoj krov nad glavom.

Komesarijat će nastaviti da rešava stambene i druge potrebe ove ranjive populacije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Zahvaljujemo svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica. U isto vreme želimo da naglasimo da novi rat na tlu Evrope, kao i drugi izazovi migracija, ne smeju da gurnu u drugi plan potrebe naših sunarodnika kojima, zbog nerešenih brojnih pitanja, ratovi devedesetih i dalje traju.

Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rešavanju izbegličkih problema, i u tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice.

Pomen žrtvama „Oluje“ biće održan 5. avgusta, u 11 časova, u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.