Srbija pomaže Bugarskoj da obezbedi plovnost Dunava

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas u Sofiji da je Vlada Bugarske prihvatila pomoć koju je Srbija ponudila u vidu mehanizacije, koja će već sledeće nedelje izvršiti interventne bagerske radove na Dunavu

Momirović je, nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Hristom Aleksijevim, naveo da je postignut dogovor o formiranju radne grupe koja će odgovoriti na sve izazove strateške prirode koji su pred nama, zbog ratnih okolnosti u kojima se našla Evropa, ali i energetske krize.

Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države, istakao je Momirović, iskazavši zahvalnost Aleksijevu na tome što je pokazao i spremnost da na njihovoj železničkoj transportnoj mreži daju prednost našem kargo saobraćaju koji će Srbiju snabdevati ugljem.

On je ukazao na to da uspevamo da obezbedimo sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu, pri čemu je izrazio očekivanje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

Na sastanku je bilo reči i o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom Koridoru 10 i plovnom putu između dve zemlje.

Momirović je preneo da je razgovarano i o strateškim pitanjima, poput onog koje se odnosi na intermodalni terminator, a koji će ostvariti intezivniji i kvalitetniji železnički saobraćaj u narednom periodu.

On je naglasio da će ovaj projekat omogućiti i brži putnički saobraćaj, jer će rasteretiti puteve od kargo saobraćaja, najavivši da uskoro počinje i realizacija projekta izgradnje pruge od Niša do Dimitrovgrada.

Aleksijev je poručio da će se uspešno realizovati započeti projekti i zajednički raditi na budućoj saradnji u oblasti rečnog i železničkog saobraćaja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzelo je sve potrebne aktivnosti u svrhu obezbeđivanja plovnosti rečnih puteva, pa tako u Srbiji danas nemamo obustavu rečnog saobraćaja.

Mehanizacija je upućena na sektore Čortanovci i Futog, kao i kod Bariča na Savi, gde su u toku interventni bagerski radovi koji bi trebalo da omoguće propisanu dubinu i širinu plovnog puta, čak i u uslovima drastično niskog vodostaja kakav je danas, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 04.12.2023. Istaknute vesti za 03.12.2023. Istaknute vesti za 02.12.2023. Istaknute vesti za 01.12.2023. Istaknute vesti za 30.11.2023. Istaknute vesti za 29.11.2023.