Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini vojnom opremom

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije ponovilo je danas, povodom neistina i manipulacija koje se i dalje plasiraju u vezi sa padom aviona u Grčkoj, koji je prevozio proizvode srpske odbrambene industrije, da Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme.

U saopštenju se ističe da će Srbija nastaviti da proizvodi i prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici, uz napomenu da je avion koji se srušio u Grčkoj prevozio proizvode naše industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku – Ministarstvu odbrane Bangladeša.

Vlasnik robe bila je privatna kompanija „Valir“, dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo približno 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

O tome je Ministarstvo odbrane Vlade Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri.

Ni organizacija samog leta aviona, koji je imao rutu od Niša sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, ni izbor kompanije za transport nisu bili u nadležnosti Republike Srbije.

Napominjemo i da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu.

Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze i pruža podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu.

Takođe, Srbija ne samo da ovim avionom nije transportovala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine, od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka toj zemlji.

Kompanije srpske odbrambene industrije u prošloj godini izvezle su naoružanje u vrednosti od približno 500 miliona dolara i u navedenim preduzećima zaposleno je oko 22.000 ljudi.

Ako se uzmu u obzir i kooperanti i porodice zaposlenih, približno 100.000 ljudi živi od ovog posla, pri čemu je to ujedno novac koji doprinosi BDP-u i ekonomiji ove zemlje.

Vođena samo sopstvenim interesima, Srbija će nastaviti da proizvodi savremenu opremu i naoružanje i da ih izvozi svima koji imaju sve dozvole, a koje predviđaju domaće i međunarodno zakonodavstvo.

Cene proizvoda fabrika odbrambene industrije formiraju se po tržišnim uslovima i borba za njihovu prodaju na tržištu je svakodnevna. Na tržištima gde mogu da ih prodaju direktno one ih i prodaju direktno, tamo gde ne mogu, prilagođavaju se, jer svakako nastoje da prodaju što više svojih proizvoda.

To da li će inostrani kupci angažovati posredničke firme u ovom poslu odluka je na koju Srbija ne može da utiče. Ono što je za nas važno jeste da domaće fabrike robu prodaju po svojim cenama, kao i da je angažovanje posredničke firme nešto što plaća inostrani kupac i ne predstavlja trošak niti za fabrike, niti ukupno za Srbiju.

Srbija će ostati pouzdan partner svim međunarodnim subjektima pridržavajući se najviših standarda i poštujući sve norme domaćeg i međunarodnog zakonodavstva u trgovini vojnom opremom i naoružanjem.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 14.04.2024. Istaknute vesti za 13.04.2024. Istaknute vesti za 12.04.2024. Istaknute vesti za 11.04.2024. Istaknute vesti za 10.04.2024. Istaknute vesti za 09.04.2024.