Srbija potpisala više sporazuma o saradnji sa Kraljevinom Esvatini

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladle više sporazuma, sa ciljem unapređenja saradnje između dve zemlje.

U Ministarstvu spoljnih poslova potpisani su Sporazum o kulturno-prosvetnoj saradnji, Sporazum o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Selaković je ocenio da je poseta ministarke Dladle Beogradu istorijska, budući da je u zvanično 32-godišnjoj istoriji odnosa dveju zemalja ovo prva zvanična poseta jednog ministra inostranih poslova.

Jugoslavija i Kraljevina Esvatini uspostavile su 1990. godine diplomatske odnose, ali su naši odnosi značajno duži, imajući u vidu činjenicu da je naša država, nekada pod imenom Jugoslavija, bila jedan od glavnih protagonista antikolonijalne borbe, borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih i prijateljskih naroda Afrike, istakao je on.

Šef srpske diplomatije je naveo da od tada datira i naša pomoć Svazilendu, što je nekadašnje ime Kraljevine Esvatini, te dodao da je naše prijateljstvo jačalo i tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Potpisivanjem ovih pet veoma značajnih dokumenata pokazali smo opredeljenost za razvoj naših odnosa u budućnosti, poručio je ministar i izrazio uverenje u to da Srbiju i Esvatini tek čeka period intenzivnije saradnje.

On je naveo da je na današnjem sastanku bilo reči o različitim modalitetima saradnje dveju zemalja naročito u oblasti poljoprivrede, sporta, turizma, ali i drugim oblastima.

Dladla je rekla da Esvatini i Srbija imaju dugogodišnje bilateralne odnose još iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i istakla da su veze između dve zemlje uvek bile zasnovane na međusobnoj podršci, solidarnosti i razumevanju.

Ona je, između ostalog, izrazila zahvalnost za stipendije koje su dodeljene studentima Esvatinija kroz program “Svet u Srbiji”.

Mogućnosti koje program donosi poslužiće mladim ljudima Esvatinija i obezbediti budućnost naše zemlje u godinama koje dolaze. Pozdravljam i cenim namere Vlade Srbije da poveća kvotu stipendija dodeljenih Esvatiniju u narednim godinama, rekla je Dladla.

Ona je izrazila zahvalnost i za humanitarnu pomoć od približno 35 tona prehrambenih proizvoda doniranih Esvatiniju tokom pandemije koronavirusa.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otvorilo je danas svoja vrata za studente iz Esvatinija koji se školuju u Beogradu, a nakon što im je upriličen obilazak Muzeja diplomatije, obratili su im se ministar Selaković i ministarka Dladla.

Selaković je posebno istakao da su studenti iz Esvatinija, koji u Srbiji borave u okviru programa „Svet u Srbiji“, među najboljim stranim studentima na našim univerzitetima, dodavši da će im, po okončanju studija, biti omogućeno da obavljaju stručnu praksu u srpskim državnim organima, preduzećima i institutima.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.