Srbija primer uspešnog uspostavljanja rodno odgovornog budžetiranja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su rezultati ostvareni na planu rodno odgovornog budžetiranja pokazatelj da je Vlada posvećena unapređenju položaja žena i stvaranja jednakih uslova za žene i muškarce.

Mihajlović je na konferenciji „Rodno odgovorno budžetiranje – Republika Srbija kao primer dobre prakse“ istakla da od 2015. godine, kada je uveedeno rodno odgovorno budžetiranje, možemo da pratimo ulaganja u vezi sa unapređenjem rodne ravnopravnosti na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Jedna stvar je kada se investira u projekte koji donose dobrobit samo jednom delu populacije, ali je suština da se potrudimo da se budžetska sredstva ulažu u projekte koji će omogućiti jednake uslove za žene, muškarce, devojčice i dečake, jer je to i osnova rodne ravnopravnosti, poručila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je u grupi od samo 19 odsto zemalja koje uspešno sprovode rodno odgovorno budžetiranje i jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire.

Pored zakona, strategija i akcionih planova koji su osnova za sve što radimo kada je u pitanju i borba protiv nasilja nad ženama i briga o reproduktivnom zdravlju, neophodno je da vodimo računa i o tome gde se investiraju budžetska sredstva, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je navela da je veliki broj lokalnih samouprava, državnih ustanova i ministarstava uveo komponentu rodno odgovornog budžetiranja, kao i da će uvođenje rodne perspektive u budžet unaprediti položaj žena i devojčica.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je za rodnu ravnopravnost važan sistematski pristup i da rodno odgovorno budžetiranje omogućava i transparentnost u trošenju javnih sredstava, što nam omogućava da saznamo koliko budžetska sredstva doprinose smanjenju nejednakosti.

Srbija je jedna od zemalja koja je proglašena za primer dobre prakse i smatra se da je uspostavljen sistem praćenja i ulaganja. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je i naš partner i pokretač mnogih odluka i zajedno radimo na smanjenju nejednakosti i osnaživanju žena, napomenula je Rikanović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović rekla je da Pokrajinska vlada ambiciozno pristupila rodno odgovornom budžetiranju 2017. godine sa 15 programa, a da ih je sada gotovo tri puta više, jer je to pitanje dugoročnih ciljeva i zadatak svih predstavnika vlasti, bez obzira na to da li je lokalni ili pokrajinski nivo.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 24.07.2024. Istaknute vesti za 23.07.2024. Istaknute vesti za 22.07.2024. Istaknute vesti za 21.07.2024. Istaknute vesti za 20.07.2024. Istaknute vesti za 19.07.2024.