subota - 13 avgusta 2022
19 °c
Belgrade
21 ° Ned
25 ° Pon
27 ° Uto
28 ° Sre

Srbija primer uspešnog uspostavljanja rodno odgovornog budžetiranja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su rezultati ostvareni na planu rodno odgovornog budžetiranja pokazatelj da je Vlada posvećena unapređenju položaja žena i stvaranja jednakih uslova za žene i muškarce.

Mihajlović je na konferenciji „Rodno odgovorno budžetiranje – Republika Srbija kao primer dobre prakse“ istakla da od 2015. godine, kada je uveedeno rodno odgovorno budžetiranje, možemo da pratimo ulaganja u vezi sa unapređenjem rodne ravnopravnosti na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Jedna stvar je kada se investira u projekte koji donose dobrobit samo jednom delu populacije, ali je suština da se potrudimo da se budžetska sredstva ulažu u projekte koji će omogućiti jednake uslove za žene, muškarce, devojčice i dečake, jer je to i osnova rodne ravnopravnosti, poručila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je u grupi od samo 19 odsto zemalja koje uspešno sprovode rodno odgovorno budžetiranje i jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire.

Pored zakona, strategija i akcionih planova koji su osnova za sve što radimo kada je u pitanju i borba protiv nasilja nad ženama i briga o reproduktivnom zdravlju, neophodno je da vodimo računa i o tome gde se investiraju budžetska sredstva, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je navela da je veliki broj lokalnih samouprava, državnih ustanova i ministarstava uveo komponentu rodno odgovornog budžetiranja, kao i da će uvođenje rodne perspektive u budžet unaprediti položaj žena i devojčica.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je za rodnu ravnopravnost važan sistematski pristup i da rodno odgovorno budžetiranje omogućava i transparentnost u trošenju javnih sredstava, što nam omogućava da saznamo koliko budžetska sredstva doprinose smanjenju nejednakosti.

Srbija je jedna od zemalja koja je proglašena za primer dobre prakse i smatra se da je uspostavljen sistem praćenja i ulaganja. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je i naš partner i pokretač mnogih odluka i zajedno radimo na smanjenju nejednakosti i osnaživanju žena, napomenula je Rikanović.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović rekla je da Pokrajinska vlada ambiciozno pristupila rodno odgovornom budžetiranju 2017. godine sa 15 programa, a da ih je sada gotovo tri puta više, jer je to pitanje dugoročnih ciljeva i zadatak svih predstavnika vlasti, bez obzira na to da li je lokalni ili pokrajinski nivo.

Hvala što čitate POSTINFO!

👋

Dobijajte ažuriranje u realnom vremenu o ovoj objavi direktno na svom uređaju, pretplatite se sada.

POSTINFO

POSTINFO

Postinfo je novi medij na javnoj sceni Srbije i Balkana. Redovno ćemo naše pratioce informisati o najnovijim i najaktuelnijim vestima i analizama iz oblasti politike, ekonomije, bezbednosti, društva, sveta, kulture i sporta, kao i o drugim zanimljivostima. Urednici, novinari, kolumnisti, saradnici i prijatelji Post infa imaju zadatak da putem našeg sajta i društvenih mreža i kanala objave sve ono što drugi nisu saznali ili ne smeju o tome da pišu i govore. Objavljivaćemo vesti, informacije i stavove onakve kakve jesu trudeći se da pohvalimo sve ono što zaslužuje da bude nagrađeno, da iskritikujemo ono što zaslužuje da bude kritikovano a sve u službi istine i pravde. Postinfo uvek na Tvojoj strani!

Pročitaj na istu temu

Po danima

avgust 2022.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Postinfo tvitovi

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu