Sveobuhvatni reformski procesi u Srbiji usko vezani za OEBS

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Poljske i predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Zbignjev Rau razgovarali su danas o jačanju bilateralnih odnosa, kao i o značaju da druga misija OEBS-a u Srbiji, ona u Prištini, zadrži statusnu neutralnost.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rauom, istakao da Vlada podržava rad misije na Kosmetu, kao najuverljivijeg statusno neutralnog prisustva, čiji se rad bazira na Rezoluciji 1244.

On je naglasio da Srbija poseban značaj pridaje aktivnostima OEBS-a vezanim za prava nealbanskih zajednica na Kosmetu i povratku raseljenih, što je jedan od prioriteta naše zemlje.

Sastanak je bio prilika da naglasimo da je Kosovo i Metohija postkonfliktno područje sa najmanjim brojem povratnika na svetu – ispod tri odsto, rekao je ministar i naglasio da je to tema o kojoj se mora govoriti na svim svetskim forumima.

Šef srpske diplomatije je podsetio na aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa OEBS-om i značaju koji Srbija pridaje ovoj misiji.

Sveobuhvatni reformski procesi kroz koje Srbija prolazi usko su vezani za OEBS, a tiču se jačanja vladavine prava, demokratskih kapaciteta države i društva, kao i oblasti manjskih prava i toleranicije. To su samo neke od ključnih oblasti u kojima možemo da zahvalimo Misiji OEBS-a u sprovođenju reformi, naveo je Selaković.

Ministar je iskazao zahvalnost poljskom kolegi – jednom od četvorice ministara Višegradske grupe, koji je podržao „Otvoreni Balkan“ kao dobru formu regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Tema susreta bile su i ekonomske veze dveju zemalja, kao i globalni odnosi, preneo je Selaković, dodavši da je susret iskoristio da ponovi stav Srbije po pitanju Ukrajine – da poštujemo međunarodno pravo, teritorijalni integritet svih suverenih zemalja članica SB UN, a samim tim i Ukrajine.

Takođe, kako je istakao, bilo je reči i o stavovima Beograda da ne uvede sankcije Rusiji, jer se u donošenju takve odluke Srbija rukovodi zaštitom vitalnih nacionalnih interesa, državnih i političkih ciljeva.

Selaković je predočio da je ekonomska saradnja Srbije i Poljske u 2021. dostigla nivo od više od 1,6 milijardi evra, a da je samo u prvih pet meseci ove godine premašila iznos od 800 miliona, pri čemu je podsetio na to da je Poljska prošle godine bila među prvih deset ekonomskih partnera Srbije, sa ozbiljnim izgledima za dalje poboljšanje.

Rau je naglasio da je Srbija konstruktivan partner OEBS-u i važan partner u konceptu sveobuhvatne bezbednosti, napomenuvši da se poseta Beogradu odvija u doba kada se region OEBS-a suočava sa velikim izazovima bezbednosti.

Poljski ministar i predsedavajući OEBS-u izrazio je zadovoljstvo time što sa zvaničnicima Srbije deli isto razumevanje, zajedničke stavove po pitanju demokratije, ljudskih prava, pomirenja, integracije nacionalnih manjina, što je ključno za uspešan put jedne zemlje.

Iz perspektive OEBS-a cenimo napore Srbije da održi stabilnost i bezbednost u regionu i nastavi rad na jačanju demokratskih institucija, rekao je Rau.

On je najavio konkretne korake na unapređenju odnosa dveju zemalja, kako u oblasti ekonomije, tako i kulture.

Rešili smo da otvorimo poljski institut za kulturu u Beogradu, kao i trgovinsku kancelariju, što će potvrditi povećanje dinamike koja postoji u bilateralnim odnosima, rekao je Rau, dodavši da Poljska čvrsto podržava evrointegracije Srbije i da želi da nastavi plodonosno partnerstvo sa našom zemljom.

POSTINFO

POSTINFO

Na tvojoj strani!

Sledeći post

Dobrodošli nazad!

Prijavite se na svoj nalog ispod

Preuzmi svoju lozinku

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte da biste resetovali lozinku.

Dozaj novu Playlistu

Istaknute vesti za 12.07.2024. Istaknute vesti za 11.07.2024. Istaknute vesti za 10.07.2024. Istaknute vesti za 09.07.2024. Istaknute vesti za 08.06.2024. Istaknute vesti za 07.06.2024.